Nyitókép forrása: ekhathimerini.com

 

Recep Tayyip Erdogan török államfő a Hürriyett török napilapnak megerősítette, hogy azért távolította el a török jegybank elnökét a pénzintézet éléről, mert nem volt hajlandó csökkenteni az irányadó kamatlábat, annak ellenére, hogy arra a kormány többször is utasította rá.

 

Murata Cetinkayu négyéves megbízatási ideje jövőre járt volna le, helyére egyik helyettese, Murat Uysal került.

 

A lemondatásáról szóló elnöki dekrétum szombaton, július 6-án látott napvilágot, ám hivatalosan eddig nem indokolták a döntést.

 hirdetes_300x300  

 

A sajtó az elmúlt hetekben többször is jelezte, hogy Erdogan egyre frusztráltabb, amiért a folyamatos utasítások ellenére a jegybank elnöke tavaly szeptember óta 24 százalékos szinten tartotta az irányadó kamatláb nagyságát, mert ezzel próbálta meggátolni a török líra további mélyrepülését.

 

A török nemzeti bank függetlensége minden jel szerint sérült, és a kamatokról és így az infláció nagyságáról is közvetve Erdogan államfő dönthet.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy ha csökkenti az irányadó kamatlábat, az a török líra további inflálódását okozza. A vállalati szféra ugyan fellélegezhet egy időre, a hétköznapi emberek nagyon megérzik a drágulá

 

Az isztambuli vereség jelezheti Erdogan alkonyát?

 

körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.