Nyitókép forrása: sme.sk

 

Robert Fico és a Smer a minap bejelentette, hogy a mindenkori szlovák nemzetgazdasági átlagbér 60 százalékára akarja emelni a minimálbért. Az INESS gazdaságkutató intézet elemzője, Róbert Chovanculiak szerint Fico rosszul számolt.

 

A Smer elnöke ugyanis az ominózus sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a minimálbért az Európai Szociális Charta javaslatából számolta ki. Chovanculiak szerint azonban a Charta nem a bruttó átlagbérből, hanem a tiszta átlagos fizetésből indul ki.

 

Az elemző szerint a Charta alapján a minimálbérnek 572 euróra kellene növekednie, nem pedig 603 euróra, ahogy Fico említette.

 hirdetes_300x300  

 

„Ez pedig mindössze nyolc euróval kisebb összeg, mint amit Ján Richter munkaügyi miniszter javasolt”

 

fogalmazott Chovanculiak. Szerinte a Smer egész javaslata értelmetlen és veszélyes.

 

„Az OECD országok egyikében sem éri el a minimálbér az átlagbér 60 százalékát, az Európai Unióban pedig csak két ország van, ahol eléri az 50 százalékot, mindegyik másiknak 50 százalék alatt van az értéke, vagy nincs is minimálbére”

 

magyarázta.

 

Ezek a legjobban és legrosszabbul fizetett járások

Azt is hozzátette, hogy a Fico által tervezett intézkedés a regionális különbségek nagysága miatt jelent igazán nagy problémát.

 

„Ilyen körülmények között a minimálbér meredek emelése nagyon veszélyes. Látjuk, hogy még ha a gazdaságnak összességében jól is megy és csökken az átlagos állástalanság, még mindig több olyan járás van, ahol 15 százalék felett van a munkanélküliek aránya és nincsenek munkahelyek”

 

mondta. Hozzátette, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az alacsonyabb képesítésű emberek nem jutnak munkához, mert azt a jobban képzett társaiknak adják – ha egyszer így is úgy is többet kell fizetnie a munkáltatónak.

 

„Ez egy elképesztően magas szám, és csak összehasonlításképp, az OECD és a Világbank azt javasolja, hogy a minimálbér ne haladja meg a medián bér 30-40 százalékát. (…) Ha a Smer tényleg segíteni akar az embereknek, akkor vezessen be járulékkedvezményt, ami növelné az emberek tiszta bérét és csökkentené a munkára nehezedő adóterheket”

 

mondta.

 

Ahogy arra korábbi cikkünkben mi is felhívtuk a figyelmet, az átlagbér a V4-en belül épp Szlovákiában a legalacsonyabb, a kormány – a választások miatt – mégis a térség legmagasabb minimálbérét akarja bevezetni (nem arányosítva hanem abszolút számokban).

 

A legkisebb átlagbérrel rendelkező Szlovákiában lesz a legmagasabb minimálbér?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!