Nyitókép forrása: cas.sk

 

Kedden volt 18. napja, hogy a kassai vasművet kezében tartó amerikai U. S. Steel vállalat, amely Szlovákia egyik legnagyobb munkaadója, bejelentette, két és félezer embert akar elbocsátani a következő két évben a jelenlegi 12 ezer fős munkaerő-állományából. Ennek ellenére csak kedden került sor az első hivatalos találkozóra a cégvezetés és kormány között – derül ki a Hospodárske Noviny cikkéből.

 

Peter Žiga (Smer) gazdasági miniszter a vasmű elnök-vezérigazgatójával, James Brunóval találkozott, az általuk érintett témákról és a tárgyalás „eredményéről” – ha egyáltalán volt ilyen – nem adtak ki információt.

 

A vasmű szóvivője a sajtónak annyit árult el, hogy felek egyetértettek abban, hogy nem a kormány intézkedései, hanem az uniós környezetvédelmi politika és az EU elégtelen piacvédelmi politikája felelős a kialakult helyzetért. Ez utóbbi abban nyilvánul meg, hogy Brüsszel nem képes megvédeni a közös piacot a Kína-USA kereskedelmi háború miatt Európába érkező olcsó kínai acéllal szemben.

 hirdetes_300x300  

 

A kassai vasmű vezetése tizenkét havi bérrel motiválná felmondásra az alkalmazottakat

 

Nem csak külső hatások

 

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a fentieken kívül a vasmű nehézségeinek oka a vállalati energiaárak színvonala is, amelyek Szlovákiában a legmagasabbak. És nem csak a kassai vasmű, de több munkáltató is panaszkodik a népszerűségi deficittel kínlódó kormánypártok intézkedései miatt, mint az éjszakai műszak bérpótlékának és a hétvégi munka bérkiegészítésének emelése, az üdülési utalványok, vagy épp a minimálbér emelése. Mert, bár a nagyobb vállalatok egyike sem minimálbéren foglalkoztatja munkásait, a legkisebb fizetés nagyságából számolódnak ki a járulékterhek – minél jobban nő az egyik, annál jobban nő a másik.

 

A Nyitra melletti Matador autóipari beszállító vezetője, Štefan Rosina a lap egy másik cikkében azt nyilatkozta, hogy ami „most Szlovákiában megy, az korlátok nélküli ígérgetés és propaganda“.

 

„Ha veszünk egy ezer embert foglalkoztató munkáltatót, ahol három műszakban dolgoznak az emberek, a minimálbér emelése 2,5 milliós többletkiadást jelent, amelynek azonban a felét elviszi az állam. Tehát igen, adjunk az embereknek pénzt, emeljük a minimálbért, de ne legyenek ekkorák a járulékterhek. Ha a minimálbér gyorsabban nő, mint a munka termelékenysége, az gazdasági probléma“

 

fogalmazott Rosina, aki hozzátette, hogy az autóiparban a tervezésnél az árakat és költségtervet öt hat évre állapítják meg, a vevőkkel kötött szerződések pedig minimum két évre előre köttetnek. Márpedig a vevők nem fognak törődni azzal, hogy a kormány intézkedései miatt a beszállítónak időközben többletköltsége keletkezett, azt a cégnek kell kigazdálkodni – ha tudja. (Megjegyezzük, épp a kormányzati intézkedések miatt csúszott le idén több helyet Szlovákia a versenyképességi rangsorban.)

 

Az EU a cukorgyárak sorsára juttatná a kassai vasművet. Mert ezt diktálja a balliberális hisztéria

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!