Az NBS szerint a nehezén túl vagyunk, de így is az állástalanság növekedésére számít - Körkép.sk
Ágota, Ingrid
  • HUF: 388.84
  • USD: 1.08
  • -3 °C
  • 1 °C
Gazdaság

Az NBS szerint a nehezén túl vagyunk, de így is az állástalanság növekedésére számít

A szlovák gazdaság túlhevülésének időszaka lezárult, elindult a korrekció, a gazdasági lehűlés alábbhagy

Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

A szlovák gazdaság túlhevülésének időszaka lezárult, elindult a korrekció, a gazdasági lehűlés alábbhagy – állítja a Szlovák Nemzeti Bank kedden megjelent megszokott havi jelentésében.

 

Mindezt arra alapozzák, hogy külföldről jó néhány hónap után ismét jó hírek érkeznek, a gazdasági mutatók ismét zöld tartományban vannak. Peter Kažimír, az NBS elnöke (korábban a Smer pénzügyminisztere) szerint semmilyen tragédia nem várható, a gazdaságot befolyásoló külső tényezők stabilizálódnak.

 

Az NBS állítása alátámasztására megemlítette, a brit előrehozott választások eredménye közelebb hozza a Brexit rendezését, az Egyesült Államok és Kína zajló kereskedelmi háború pedig mérséklődött, miközben Németország gazdasági mutatói ismét megnyugtatóbb számokat produkálnak.

SJE Nyílt nap

 

Az NBS szerint jövőre 2,2 százalékos gazdasági növekedést vár, 2022-re pedig már 2,6 százalékosat. Azt is leszögezik ugyanakkor, hogy a vállalatok „átszervezési” (értsd: leépítésekkel járó racionalizáció) csökkentik a munkaerő iránti keresletet. Az NBS elismeri, hogy problémát jelentenek a gyorsan emelkedő bérek (pontosabban, hogy a bérek gyorsabban nőnek, mint a produktivitás – a szerk. megj.), az oktatásügy nem megfelelő állapota és a negatív irányba tartó demográfiai folyamatok.

 

Az NBS előrejelzésével kapcsolatban a Hospodárske Noviny gazdasági lap megszólította Katarína Muchovát, a Szlovák Takarékpénztár elemzőjét, aki úgy nyilatkozott:

 

„A döntő az lesz, hogy sikerül-e az összeszerelő-műhely pozícióból magasabb hozzáadott értéket termelő tevékenységre átállni”

 

Valószínűleg nem téved, de az NBS előrejelzéséből az is kiderül, hogy jövőre növekedni fog a munkanélküliség, a jelenlegi 5 százalék körüli állapotról 6,2 százalékra – tehát nem pusztán a munkaerő-kereslet fog visszaesni. Az NBS elemzése pedig – még ha optimista hangon is – de leszögezi, hogy valóban fájdalmas változások előtt áll a szlovák gazdaság.

 

Elszalasztott lehetőségek és a fájdalmas számvetés – mit jelent a Samsung tömeges leépítése?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket