Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

A szlovák gazdaság túlhevülésének időszaka lezárult, elindult a korrekció, a gazdasági lehűlés alábbhagy – állítja a Szlovák Nemzeti Bank kedden megjelent megszokott havi jelentésében.

 

Mindezt arra alapozzák, hogy külföldről jó néhány hónap után ismét jó hírek érkeznek, a gazdasági mutatók ismét zöld tartományban vannak. Peter Kažimír, az NBS elnöke (korábban a Smer pénzügyminisztere) szerint semmilyen tragédia nem várható, a gazdaságot befolyásoló külső tényezők stabilizálódnak.

 

Az NBS állítása alátámasztására megemlítette, a brit előrehozott választások eredménye közelebb hozza a Brexit rendezését, az Egyesült Államok és Kína zajló kereskedelmi háború pedig mérséklődött, miközben Németország gazdasági mutatói ismét megnyugtatóbb számokat produkálnak.

 hirdetes_300x300  

 

Az NBS szerint jövőre 2,2 százalékos gazdasági növekedést vár, 2022-re pedig már 2,6 százalékosat. Azt is leszögezik ugyanakkor, hogy a vállalatok „átszervezési” (értsd: leépítésekkel járó racionalizáció) csökkentik a munkaerő iránti keresletet. Az NBS elismeri, hogy problémát jelentenek a gyorsan emelkedő bérek (pontosabban, hogy a bérek gyorsabban nőnek, mint a produktivitás – a szerk. megj.), az oktatásügy nem megfelelő állapota és a negatív irányba tartó demográfiai folyamatok.

 

Az NBS előrejelzésével kapcsolatban a Hospodárske Noviny gazdasági lap megszólította Katarína Muchovát, a Szlovák Takarékpénztár elemzőjét, aki úgy nyilatkozott:

 

„A döntő az lesz, hogy sikerül-e az összeszerelő-műhely pozícióból magasabb hozzáadott értéket termelő tevékenységre átállni”

 

Valószínűleg nem téved, de az NBS előrejelzéséből az is kiderül, hogy jövőre növekedni fog a munkanélküliség, a jelenlegi 5 százalék körüli állapotról 6,2 százalékra – tehát nem pusztán a munkaerő-kereslet fog visszaesni. Az NBS elemzése pedig – még ha optimista hangon is – de leszögezi, hogy valóban fájdalmas változások előtt áll a szlovák gazdaság.

 

Elszalasztott lehetőségek és a fájdalmas számvetés – mit jelent a Samsung tömeges leépítése?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!