Nyitókép forrása: usatoday.com

 

Kínában soha nem látott depresszív gazdasági adatokat hoztak nyilvánosságra, Amerikában kongatják a vészharangokat, nagyokat nyögnek az európai tőzsdék is. A koronavírus nem csak az embereket, de a gazdaságokat is ágynak dönti.

 

Történelmi mélypontra zuhant a kínai feldolgozóipar teljesítménye februárban. A koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések miatt.

 

A kínai logisztikai és beszerzési kondíciót mérő BMI index 50-ről 35,7 pontra süllyed, ami nem csak nagyobb visszaesés a várttól (a szakértők 46 pontra számítottak), de alacsonyabb szintet jelöl, mint az eddigi legrosszabb, 2008 novemberében mért 38,8 pontos állás. Zuhannak a termelés teljesítményét mérő mutatószámok is, amelyek így a kereslet vészes zsugorodására utalnak.

 hirdetes_300x300  

 

Csak a pénzügyi-tőkepiaci szolgáltatói szektor tudta tartani az előző havi mutatószámait, de várhatóan ez nem tart sokáig. Arra azonban felhívják a figyelmet a szakértők, hogy mivel a statisztikákban szereplő adatok február 20-ig bezárólag mutatják az állapotokat, a kínai gazdaság megroppanásában nem feltétlenül csak a koronavírusnak köszönhető (mivel annak gazdasági következményei főleg 20. után mutakoztak).

 

Kína 2019-ben az elmúlt három évtized leggyengébb növekedési ütemét produkálta (6,1 százalék).

 

A koronavírussal együtt terjed a gazdasági pánik is – zuhannak a részvény- és olajárak

 

Amerikában a pánik roppantotta meg a tőzsdéket

 

A Csendes-óceán túlpartján sem túl rózsás a helyzet. Ezena  héten az amerikai tőzsdéken elszabadult a pánik, olyan gyors eladási hullám söpört végig a Wall Streeten, hogy a S&P és a Dow Jones irányadó indexei történelmi magaslatokról egy csapásra 10 százalékot veszítettek értékükből.

 

Ha a jelenleg tapasztalt zuhanás elérné a húsz százalékos értékvesztést, akkor a tőzsde történetének leghosszabb ideje tartó bika piaca érne véget (ezt a kifejezést a tartós emelkedő fázisokra használják) és beköszönt egy új medve piac (tartós esés fázisa – a két kifejezés abból adódik, hogy a két állat miképp támadja meg célpontját: a bika felfelé ökleli, a medve földre taszítva támadja áldozatát).

 

Az elmúlt héten a részvényárak zuhanásának következtében 3500 milliárd dollár tűnt el a süllyesztőben. Összehasonlításképp, ez az összes 100 milliárd dollárral több, mint az amerikai jegybank által elrendelt mennyiségi lazítás során felvásárolt jelzálog- és államkötvények összértéke.

 

A nagy tőzsdeguruk is rásegítettek a lejtmenetre. A dotcom válság (2000) óta nem látott mértékben szabadultak meg részvényeiktől a múlt évben. A lefelé ható lendületnek nagy lökést adott az Amazon alapítójának, Jeff Bezosnak azon lépése, hogy négymilliárd dollár értékben adott el részvényeket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.