Nyitókép: Körkép.sk

 

Anna Zemanová (SaS) kezdeményezést indított a Csallóköz megmentése érdekében. A nemzeti projektként induló elképzelés célja, hogy az emberek hatékony megoldást találjanak a földalatti vizek szennyezésének megakadályozására a CSallóköz vízvédelmi területein.

 

A szakértők és aktivisták a parlamenti képviselőnő weboldalára küldhetik meglátásaikat, számolt be róla az SaS-es politikus mai sajtótájékoztatóján.

 

A beérkezett javaslatokat konzultációt követően a kormány elé terjeszti

 hirdetes_810x300  

 

Zemanová nyár végéig gyűjtik az ötleteket. Ezt követően szakértőkkel értékeli ki őket, majd előterjeszti a kormánynak.

 

„Van elképzelésen arról, hogyan működhetne, de a célom, hogy ne korlátozzam az embereket a javaslataikkal, amiket előterjeszthetnek. Nyitott adatbázisról van szó, és többen már írtak is,“

 

jegyezte meg Zemanová.

 

Példaként a Slovnaft-beli balesetet említette, ahol többen fenntartható megoldással szolgáltak, melyek megmentették a Csallóközt a szennyezéstől.

 

„Itt most nem az egyes szeméttelepek eltüntetéséről van szó. A prioritás, hogy megállítsuk a toxikus felhőt a területen, melyen keresztül szennyeződik a csallóközi vízkészlet,”

 

mondta Zemanová.

 

Legfontosabb a talajvíz védelme 

 

A Gazdasági Minisztérium államtitkára, Karol Galek jelezte, hogy a tárca partner lesz a beérkező javaslatok kiértékelésében és a projekt megoldási javaslatainak megvalósításában.

 

„Mostantól a víz védelme a legfontosabb számunkra. Akár bizonyos később sorra kerülő befektetések kárára is, mely még mindig olcsóbb, mint ha később drágán kellene a környezetszennyezés következményeit elhárítanunk,”

 

mondta Galek.

 

Csallóközi kőolajvezeték: A gazdasági minisztérium sem akarja már a projektet

 

Hozzátette, hogy ha a Družba (Barátság) kőolajvezetéket rá is akarják kötni Ausztriában a schwechati kőolaj-finomítóra, azt csak a Csallóköz elkerülésével. Az erre vonatkozó vállalás, azaz a Csallóközön áthaladó kőolajvezeték leállítását a kormányprogram is tartalmazza.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!