Gellért, Mercédesz
  • HUF: 365.13
  • USD: 1.17
  • 16 °C
  • 22 °C

Hirdetés (X)

Gazdaság

EU-csúcs – Von der Leyen: el kell fogadni az uniós csúcson elhatározott forráscsökkentéseket

Ez "olyan keserű pirula, amelyet le kell nyelnünk"

Nyitókép: archív

 

Az uniós csúcson elfogadott költségvetési kompromisszum elfogadása mellett érvelt Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke az Európai Parlamentben csütörtökön.

 

El kell fogadni a tagországok vezetőinek megállapodását, így a benne foglalt forráscsökkentéseket is. Ez utóbbi “olyan keserű pirula, amelyet le kell nyelnünk” – jelentette ki a politikus.

 

Az Európai Tanács ülésén született egyezség “fényt ad az unió jövőjének, de árnyékot is vet,” mivel a koronavírus-járvány következményei miatt szükségessé vált ambiciózus helyreállítási alap “karcsúbb” hétéves költségvetést eredményezett, amelyben nem lehetett olyan területeken kellőképpen növelni a forrásokat, mint az egészségügy vagy a kutatás – tette hozzá.

 

Von der Leyen a 750 milliárd eurós helyreállítási alapról  elmondta, hogy az a tagállami beruházásokat és reformokat segíti majd elő, amelyek végrehajtásában az EU-nak is kulcsszerepe lesz.

 

Az Európai Parlament fékezheti az uniós büdzsé elfogadását

 

A források odaítélésének teljes átláthatóságára van szükség, hogy a pénz oda menjen, ahol a legnagyobb szükség van rá – mondta. Hozzátette, hogy “a jogállamiság nemcsak közös, hanem kötelező érték az EU-ban”, így a brüsszeli bizottság védeni fogja azt az unió pénzügyi érdekeivel együtt.

 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a plénum előtt kijelentette: az EU-n belüli kölcsönös bizalom és szilárd összetartás jele, hogy a tagországi vezetők megállapodásra jutottak.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket