Nyitókép forrása: euractiv.sk

 

Az Európai Parlament megint alaposan besértődhetett amiatt, hogy lényegében kiszorult az uniós büdzsé és az újjáépítési gigacsomag 1,82 billió eurós keretének megtárgyalásából. Most jöhet a bosszú: nem lehettek ott a lapok leosztásánál, megvétózhatják a játszmát. Az Európai Parlamentnek ugyanis szintén rá kell bólintania az Európai Tanács által elfogadott büdzsére.

 

Fontos előzmény, hogy az Európai Parlament évek óta követel magának egyre nagyobb hatásköröket, hosszútávon pedig a tagállamok konszenzusára épülő Európai Tanács helyett a nemzetek feletti Európai Parlamentet akarja megtenni a hatalom egyetlen valódi képviselőjének.

 

Ez a törekvés az ET minden fontosabb döntése után kisebb (főleg a sajtónak szóló) hisztériarohamhoz vezet, és minden árnyalás nélkül rögtön vétóval fenyegetőzik az EP vezetősége. Így volt az Európai Bizottság vezető posztjainak elosztásánál, és így van ez most, az uniós büdzsé esetében is.

 hirdetes_300x300  

 

A Politico.eu brüsszeli hírportál közlése szerint David Sassoli (olasz) EP-elnök vezetésével, több EP-képviselő állásfoglalásban kívánja jelezni, hogy „hajlandóak visszatartani” a többéves pénzügyi keret (MFF)  parlamenti jóváhagyását, amennyiben „nem történik kielégítő megállapodás” több kérdésben.

 

EP-képviselők egy csoportja „egyértelműbb garanciákat követel” arra, hogy az uniós forrásokat csak szigorú feltételek mellett ítélik oda a „jogállamiságot sértő országoknak”. Más képviselők olyan adók kivetését sürgetik, amelyek nem a tagállami kasszákba, hanem közvetlenül az uniós költségvetésbe áramlanak – ilyen a szén-dioxid-adó, vagy a digitális adó.

 

Vannak, akik azt nehezményezik, hogy csökkent a kutatás-fejlesztésre szánt tervezett keret nagysága, és kevesebbet kap az Erasmus-program is.

 

Az Európai Parlament fenyegetőzése azonban még a erősen balliberális beállítottságú Politico szerint is csak blöff, mivel politikai szempontból az EP nem merné megkockáztatni egy történelmi jelentőségű megállapodás megtorpedózását. Arra azonban a beavatkozásuk tökéletes, hogy az a nyugati választó is megkapja a maga politikai adagját a sajtóból, aki szerint túl könnyen állapodtak meg az uniós vezetők, vagy esetleg több Orbán-ellenes, illetve ökopolitikai retorikát várt.

 

Mindenesetre, az Európai Bizottság nem akarja elvenni az EP játékszerét, ezért Ursula von der Leyen EB-elnök és Charles Michel, az ET elnöke is részt vesz a csütörtöki plenáris ülésen, mintegy kimutatva az EP látszólagos megkerülhetetlensége előtti tiszteletét.

 

EU-csúcs – Von der Leyen: el kell fogadni az uniós csúcson elhatározott forráscsökkentéseket

 

Ugyanezt a célt szolgálta Angela Merkel német kancellár és David Sassoli EP-elnök hó eleji találkozóra – a minicsúcsra azért került sor, mert Németország júniusban átvette az Európai Tanács soros elnökségét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!