Nyitókép: napi.hu

 

Az OTP Bank pénzügyileg is lezárta csütörtökön szlovákiai leánybankja, az OTP Banka Slovensko értékesítését a belgiumi székhelyű KBC Csoportnak – olvasható az OTP Bank közleményében, melyet az MTI-hez juttatott el. Eszerint az OTP szlovákiai leánybankja részvényeinek 99,44 százaléka átkerült a belga KBC tulajdonába.

 

Csányi Sándor 2019 nyarán jelentette be, hogy miután közel 20 év alatt nem sikerült kellő piaci részesedéshez jutnia, inkább megválik a szlovákiai leánybanktól. Mint ismert, az OTP 2002-ben vetette meg a lábát Szlovákiában a Beruházási és fejlesztési bank (Investičná a rozvojová banka) átvételével. 2008-ban egyszer már eladásra kínálták, ám a pénzügyi válság miatt leállították az eladási folyamatot.

 

Az OTP-nek jelenleg 58 bankfiókja működött Szlovákiában, ahol körülbelül 600 főt foglalkoztatott. Az értékesítésről szóló közlemény szerint

 

 hirdetes_300x300  

A KBC bízik az integráció pozitív hatásaiban és üdvözli az OTP Banka Slovensko munkatársait a KBC és a ČSOB családjában. Az OTP Banka Slovensko márkanevet átmenetileg megtartják, hogy az egyesülés befejezéséig biztosítsák az ügyfelek és a munkatársak zökkenőmentes átállását

 

Csányi Sándor a közleményben kiemelte, hogy a szlovákiai piacra való belépésük mindig emlékezetes marad számukra, mivel az volt az első lépés azon az úton, amelyen haladva mostanra már egy több mint 10 országból álló nemzetközi bankcsoporttá fejlődött az OTP Csoport.

 

Elmondása szerint most, hogy lezárult a szlovákiai részleg eladása, feltehetően azokban az országokban terjeszkednek majd, ahol már jelen vannak.

 

Szlovák sajtó: Kivonul az OTP Bank Szlovákiából

 

A belga KCB egyébként szintén 2002 óra van jelen a szlovákiai piacon a ČSOB-n keresztül. A belgák még a koronavírus-válság márciusi kirobbanása előtt egyeztek meg a magyar féllel. Hogy mennyit ért a bankeladás az OTP-nek nem lehet tudni, miután a felek már az év elején elutasították a vételár nyilvánosságra hozását.

 

Szlovák sajtóértesülések szerint az OTP szlovákiai ügyfeleinek szerződései továbbra is változatlanul érvényben maradnak, azonban új termékek, szolgáltatások is rendelkezésükre állnak majd. Miután vannak városok, ahol mind a két bank rendelkezik bankfiókkal, ezek minden bizonnyal egyesülnek, néhány pedig megszűnhet.

 

Ez eleve magával vonja, hogy megnyirbálják az alkalmazottak számát a tényleges fúzió után. A bankszektorban tapasztalható fluktuáció miatt azonban láthatóan senki sem aggódik, hisz az alkalmazottak többnyire rövid idő után egyébként is váltanak.

 

Az OTP-nek globálisan 1500 fiókja van a kelet-európai régióban 36 ezer alkalmazottal. Magyarországon és Szlovákián kívül a bank hálózata kiterjed Bulgáriára, Romániára, Szerbiára, Horvátországra, Montenegróra, Albániára, Oroszországra, Moldáviára és Ukrajnára is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!