Nyitókép forrása: andreas160578 képe a Pixabay -en.

 

Cáfolta az OMV osztrák vállalat azokat a magyar sajtóértesüléseket, miszerint a schwechati finomító kényszerű leállása miatt átmenetileg bezárnák a magyarországi, sőt, más térségbeli országokban lévő töltőállomásaikat. Ettől független az üzemanyagellátásról szóló hírek minimum középtávon (egy évnél hosszabb távlatban) súlyos problémákat vetítenek előre.

 

A Portfolio.hu szerint az OMV azt közölte, hogy 2022. június 3-án a schwechati finomító nyersolaj-desztillációs egységében komoly kár keletkezett, mikor rosszul sült el a kötelező karbantartás víznyomáspróbája. A baleset során két alkalmazott sérült meg.

 

Üzemanyagsokk: Beadhatja a kulcsot az OMV Magyarországon, ebbe a szlovák piac is beleremeg

 

 hirdetes_300x300  

Az OMV ezért hosszabb, de meghatározatlan ideig tartó javítómunkálatokat helyezett kilátásba. Mivel a finomító egyes területei továbbra is működőképesek, az OMV azt közölte, hogy Auszria stratégiai tartalékainak felszabadításával pótolni tudja majd a kiesést. Így nem tervezik töltőállomásaik bezárását sem Magyarországon, sem máshol.

 

Gyűlnek a zivatarfelhők

 

A schwechati finomító helyzete, még ha csak alkalmi és átmeneti problémáról is van szó, nagyon jól megmutatta az úgynevezett „ágazati szűk keresztmetszet” okozta gondokat. Történetesen azt, hogy több negatív tényező együttes hatása milyen súlyos és beláthatatlan következményekkel járhat, és akár széles termékhiányt okozhat.

 

Miközben a schwechati finomító hetekre kiesik – épp a kirándulószezon kezdetére – a Slovnaftról is egyre aggasztóbb hírek jelennek meg. Ha nem is egy éven belül, de középtávon mindenképp arra kell számítani, hogy a szlovákiai finomító működése és a térség üzemanyagellátása részben vagy egészben kérdésessé válik.

 

A Slovnaftnak ígért három éves mentesség alaposan lerövidült. A Slovnaft termelésének 27 százalékát felvásárló Csehország kapcsán egyes források 18 hónapos, más források 10 hónapos átmeneti mentességről beszélnek. Ennyi ideig adhatja tovább a szlovák finomító az orosz kőolajból készített termékeit.

 

Ha egymás mellé tesszük a részeket, akkor a kép még lesújtóbb. A Slovnaft a közeljövőben elveszt(het)i exportpiacait, sőt. Mivel mindenki elkezd dolgozni már most az alternatívákon, nem feltétlenül fogják kihasználni a kapott mentesség teljes időtartamát.

 

Példaként említhetnénk, hogy a CTK cseh hírügynökség által megkérdezett ágazati szakértő például már most Lengyelországból hozatna be dízelt, illetve a Kralupy-i finomító bővítésével oldaná meg a várható hiányt.

 

Drágulás és versenyképesség

 

Kérdés persze az, mennyivel lesz ez drágább az orosz kőolajnál. De ha figyelembe vesszük, hogy Szlovákia megadóztatta a Slovnaftot, a cég pedig a mentesség lejárta után (ha működni akar) kénytelen lesz árat emelni, az alternatívák versenyképessége valószínűleg sokkal jobb lesz, mint most gondolnánk – persze az általános drágulásnak és a konkurenciaharcnak köszönhetően.

 

Hab a tortán, hogy tovább növeli a bizonytalanságot az is, hogy a más kőolajra való átállás finanszírozását és technológiai kivitelezését enyhén szólva is homály fedi. Elvileg lesz lehetőség meríteni technológiai átállásra uniós forrásokból. Ám az elmúlt évek azt is bebizonyították, hogy az EU nagyon kreatív tud lenni, ha okot akar találni az uniós források gátolására.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!