Nyitókép forrása: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

 

Miközben az elmúlt napokban egyre kevesebb orosz földgáz érkezik Európába, és a németek, olaszok után már hiányt jelentenek a franciák, osztrákok és persze a szlovákok is, a Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller csütörtökön arról beszélt egy szentpétervári gazdasági fórumon, hogy az elmúlt öt hónapban 67 százalékkal nőttek az orosz gázszállítások Kínába.

 

Miller az európai szankciók és olajembargó kapcsán elmondta, hogy a földgáz

 

„A mi termékünk, a mi szabályaink. Nem játszunk olyan szabályok szerint, amelyek létrehozásában nem vettünk részt”

 

mondta.

 hirdetes_300x300  

 

Miller elismerte, hogy csökkent az Európába menő földgázmennyiség, és jelezte, hogy hamarosan felszökik a kereslet az LNG iránt is az ázsiai piacokon. (Mindkét megjegyzés nagyon rossz hír Európának. Egyrészt, csökken az ide érkező orosz gáz mennyisége, de egyúttal a növekvő kereslet miatt nem lesz elég cseppfolyósított gáz sem a hiány pótlására – és akkor még az árakról nem szóltunk… – a szerk.)

 

Az orosz kormány miniszterelnök-helyettese, Alekszandr Novak ugyanezen a gazdasági fórumon arról beszélt, hogy tárgyalásokat folytatnak Pekinggel a gázszállítások növeléséről, és hogy Európa az olajembargóért drágán megfizet. Úgy becsülte, legalább 400 milliárd dollárjába kerül majd az EU-nak a kőolaj és kőolajtermékek árának embargó miatti emelkedése.

 

Bekeményítettek az oroszok: a csehek, osztrákok és szlovákok is kevesebb gázt kapnak mától

 

CTK, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.