Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Probst

 

Az Európai Központi Bank csütörtökön véget vetett a negatív kamat korszakának, és 11 év után megemelte az irányadó kamatláb szintjét. Nem is kevéssel, a „mérsékelt” 25 bázispontos helyett 50 bázispontos (0,5 százalékpontos) emelés mellett döntöttek. Nem csoda, az Eurozóna harmadik hónapja dönti meg saját inflációs rekordjait, júniusban 8,6-ra nőtt a közös valuta elértéktelenedése, nemrég pedig a dollár alá süllyedt az euró árfolyama.

 

„A Kormányzótanács (az eurót használó 19 uniós tagállam jegybankelnökeinek testülete – a szerk.) úgy ítélte meg, hogy helyénvaló a vártnál nagyobb első lépést tenni az irányadó kamat normalizálási pályáján”

 

hangzott el az EKB közleményében.

 

Az frankfurti székhelyű pénzügyi intézmény 2014 óta történelmi mélyponton, negatív tartományban tartotta az irányadó kamatlábat, miközben az európai adósságválságot és utóhatásait pénznyomtatással kezelte. Ez utóbbinak a múlt hónapban vetett véget az EKB.

 hirdetes_300x300  

 

Az euró az EKB bejelentésének hírére erősödésbe kezdett, aztán mikor Christina Lagarde arról kezdett beszélni, hogy nem változik a „kamatpálya korábban meghatározott teteje” (2,1 százalék), csak gyorsabban kívánják elérni. Ebből a piac azt hallotta ki, hogy az EKB nem hajlandó bármilyen messzire elmenni az infláció elleni harcban, ezért a rövid erősödés után a bejelentés előttinél is alacsonyabb szintre esett vissza az euró/dollár árfolyam.

 

Az EKB recessziótól továbbra sem tart, ám a stagflációtól igen (minimális  gazdasági növekedés magas inflációs ráta mellett). A magasabb irányadó kamatok magasabb vállalati és fogyasztási kamatterheket jelentenek, vagyis visszafogja a fogyasztást és a befektetéseket is, a gazdaság bővülésének lehetőségei beszűkülnek, miközben az energiaárak az inflációt teljesen különálló vonalon tolják egyre feljebb.

 

Bár az eurón sem sokat segített az EKB bejelentése, sokkal rosszabbul jártak az olasz államkötvények, amelynek hozamai (vagyis az olaj állam által fizetendő kamatterhei) is megugrottak. Olaszország a kibontakozó európai pénzügyi problémák lakmuszpapírja. Nem elég hogy az EU második legnagyobb államadósságával küzd, jelenleg – érdekes módon épp a rá nagy hatással bíró kamatdöntés idejére időzítve – kormányválság robbant ki, és csütörtökön a olasz elnök feloszlatta a parlamentet.

 

A legközelebbi kamatdöntés az EKB-tól szeptember 8-án várható. Ez még rengeteg idő abból a szempontból, hogy nagyon sok minden változhat, ami eltérítheti az EKB eredeti terveitől. Recesszióra nem számítanak, de küszöbön az energia- és gázválság, amelynek súlyosságáról szeptemberben már többet lehet majd tudni. Ezen kívül az ukrajnai háború is gyorsan új helyzetet teremthet.

 

A csütörtöki döntéssel a az irányadó betéti kamatláb -0,5 százalékról 0 százalékra, a hitelkamat 0,25 százalékról 0,75 százalékra, a refinanszírozási műveletek kamatlába pedig 0 százalékról 0,5 százalékra emelkedett.

 

Nincs olyan opció, ami nem fáj – Az EKB hamarosan kamatot emel, az eladósodott tagállamok összehúzhatják a nadrágszíjat

 

Hivatalos: Jön a kamatemelés, romlottak a növekedési kilátások, csökken a reálbér

Körkép.sk, cnbc

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!