Helga
  • HUF: 421.97
  • USD: 0.98
  • 10 °C
  • 19 °C

Hirdetés (X)

Gazdaság

Újabb kulcsfontosságú munkáltató jelentett be tömeges elbocsátást

Rossz hírek érkeztek a vágsellyi Duslótól is

Nyitókép forrása: SITA/Rastislav Ovšonka

 

Bár a napokban igen bíztató foglalkoztatási adatok érkeztek, amelyek szerint a munkanélküliség tovább csökkent (6,14 százalékra), a gazdaság már kezdi átváltani a válságot elbocsátásokra. Augusztusban az iparra épülő szlovák gazdaság egyik kulcsvállalata, a Slovalco alumíniumgyár jelentette be garamszentkereszti kohóinak leállását, ami 1300 munkahelyet érint. Szeptember 8-án érkezett a hír, hogy a nyitranováki Fortischem vegyi üzem 362 alkalmazottjától válik meg – nem titkolták, hogy nehézségeiket az oroszellenes szankciók okozták. Szerdán pedig Szepesség legnagyobb munkáltatója, az Embraco Slovakia jelentett be tömeges leépítést.

 

Az 1750 alkalmazottat foglalkoztató vállalat 270 embert küld el.

 

“270 alkalmazott elbocsátását tervezik. A tömeges leépítésre október 22. és december 31. között kerül majd sor. Már kezdeményeztünk egy találkozót az érintett alkalmazottakkal. Ami a szabad álláshelyeket illeti, ma 470 ilyen pozíciót tartunk számon”

 

jelentette ki Tatiana Melikantová, az iglói munkaügyi hivatal vezetője.

 

A cég nyilatkozatában az inflációt, az inputanyagok drágulását és a szállítási költségek emelkedését jelölte meg okokként. Illeltve mást is:

 

“Nem kis részben hozzájárult a helyzethez az oroszországi kereslet csökkenése és az ukrajnai háborúval kapcsolatos szankciók”

 

fogalmazott az Embraco vezetősége.

 

A dolgozók szakszervezete, az OZ Kovo Embraco Slovakia elnöke szerint a vállalat konkrét névsort adott le a munkaügyi hivatalnak, kiket készülnek elbocsátani.

 

“Az alkalmazottak idegesek, eluralkodott a félelem és a düh”

 

fogalmazott a szakszervezet. Az elbocsátás elvileg nem fenyegeti a nyugdíj előtt álló alkalmazottakat, a házastársakat (a szakkszervezettel kötött megállapodás szerint egyszerre mindkét házastársat nem küldik el a cégtől), és az egyedüli keresőket (egy háztartáson belül).

 

Lesznek még

 

A sor ezzel még nem ért véget. Szerda este érkezett a hír, hogy a vágsellyei Duslo vegyi üzem nem újítja meg a termelését a tervezett karbantartási leállás után sem. Ha ez tényleg bekövetkezik, az jelentős csapás lesz az agrárszektorra, ugyanis elsősorban a Duslo üzeme látja műtrágyával a gazdaságokat.

 

A Duslo gyártásának leállása közvetlenül 2000 álláshelyet sodorna veszélybe.

 

A tervezett leállás elvileg szeptember végéig tart. Mivel a kormány továbbra sem rukkolt elő konkrét árszabályozási mechanizmusokkal a vállalatok számára (egyébként a háztartások számára sem), ezért fennáll a lehetősége, hogy szeptember vége után indul újra a termelés az üzemben. A műtrágyagyártás egyik kulcseleme a földgáz.

 

“A gyártás újraindításának elmaradása katasztrófa az egész régió számára. A Duslo a közvetlen gyártási folyamatban 2000 embert foglalkoztat, de a gazdasági következmények több mint 10 ezer álláshelyet érintetének”

 

fogalmazott Jozef Belický vágsellyei polgármester. A Duslo szerint ezt a katasztrófát csak úgy lehet elkerülni, ha az állam támogatást vagy kompenzációt ad energiaárakkal kapcsolatban. A Duslo az egyik legnagyobb szlovákiai földgázfelhasználó.

 

A gazdasági miniszter, Karel Hirman szerdai sajtótájékozatóján annyit mondott, hogy “folyik a részletek kidolgozása, bizonyos támogatási modelleket már megküldtek ellenőrzésre Brüsszelnek”.

 

Az egész menet azonban rendkívül lassan halad. A szlovák kormány gyakorlatilag tavasztól adós az árszabályozási modellek kidolgozásával. Nehezen letagadható, hogy ez elsősorban Richard Sulík (SaS) akkori gazdasági miniszter felelőssége. Az egy másik kérdés, hogy ma a kormány azzal próbálja mentegetni magát, hogy a közös európai piacon közös európai megoldásra kell törekedni – magyarul, megvárják, mit dönt Brüsszel, aztán majd lesz valami…

 

Az energiaárak elszabadulása miatt leáll a Slovalco, több mint 1300 munkahely van veszélyben

 

A szankciók miatt tömeges elbocsátást jelentett be a nyitranováki Fortischem

 

Körkép.sk, rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket