Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Az elmúlt hetekben a nyugati sajtóban ódákat zengtek arról, hogy azért csökken a gáz ára az európai piacon, mert tele vannak a tárolók és az EU gázársapkát fontolgat. A tárolók még mindig tele vannak, az EU még mindig csak fontolgatja a gázársapkát, ám a gázár trendje megfordult. Mégpedig azért, mert az enyhe novemberi időjárás volt az elsődleges oka a viszonylagos árcsökkenésnek. Mára azonban megérkezett a hűvös, fagyos időjárás Európába, és ennek megfelelően a fogyasztás is emelkedik, ami beépül az árakba.

 

A holland TTF tőzsdén hétfőn délután 115,51 euróra emelkedett a földgáz megawattóránkénti ára. Nemrég még jócskán 100 euró alatt járt.

 

Az Európai Unió a legutóbb hírek szerint még mindig gázársapka bevezetését tervezi, pedig Németország (és Magyarország), valamint számos elemző arra figyelmeztet, hogy annak beláthatatlan következményei lehetnek.

 

 hirdetes_300x300  

Európa le akar mondani az orosz gázról, ám nincs elég alternatív gázforrás a piacon, így hatalmas verseny indult az elérhető kapacitásokért. A nagy verseny pedig felnyomja az árakat. Az Európai Energetikai Ügynökség is arra figyelmeztetett, hogy Európának már most a tárolók újbóli feltöltésére kell összpontosítania – most ugyanis csak azért sikerült feltöltenie 95 százalékra a tárolóit, mert idén még jött orosz gáz, de jövőre valószínűleg nem fog. Nem mellesleg, ez a 95 százalék is az éves fogyasztás alig negyedére elég.

 

Ott van persze még az LNG, ám annak kapacitásai végesek: Európának pedig sem elég beszállítója, sem elég LNG-terminálja nincs az orosz gáz kiváltására alkalmas LNG-mennyiséghez. Egyszerűen az új LNG-kapacitások és terminálkapacitások kiépítése évekbe és sok-sokmilliárd euróba kerül.

 

Európa lemondhat ugyan az orosz gáztól való (békeidőben is csak 40 százalékos) függőségéről, ám az alternatívák szállítása is tele van bizonytalansággal. A texasi Freeport földgázterminál a nyári tűzeset miatt még mindig nem üzemel – épp a múlt héten kellett volna a tervek szerint újraindítani, de végül december közepére halasztották az üzemelés visszaállítását. Ez a terminál felelős a világ LNG-kibocsátásának 4 százalékáért.

 

Brüsszel nagyon akarja a gázársapkát, de nagy kockázatot jelent a kontinensnek

 

Az Európai Bizottság havi 1,5 milliárd eurót akar küldeni Ukrajnának

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!