Nyitókép forrása: Photo by Lukáš Lehotský on Unsplash

 

Az amerikai diplomaták két stratégiai célja Szlovákiában az orosz haditechnikáról való teljes leválás elérése, valamint az orosz nukleáris fűtőelemek kiszorítása a szlovák energiatermelésből. Ezt nem egy oroszbarát dezinfromációs portál írta, hanem maga a Denník N balliberális lap, a nyugati narratíva első számú szócsöve – és még csak nem is a háború kitörése után, hanem előtte négy évvel. A napokban megjelent sajtóinformációk szerint pedig most már úgy fest a dolog, hogy sikerül elérni céljukat.

 

A Hospodárske Noviny szombaton közölt cikke szerint a Szlovák Villamosművek új tendert hirdetett meg a Szlovákiában jelenleg működő öt reaktor (2 a jászlóapátszentmihályi atomőrőműben, 3 a mohi atomerőműben) fűtőelemeinek biztosítására. A lap úgy tudja, hogy a nyertes az amerikai Westinghouse lett, amely a világ egyik vezető reaktorgyártója, azonban az orosz technológiával épített atomerőművek piacára eddig nem nagyon tudott érdemben betörni. Idáig.

 

Az orosz-ukrán háború kitörésével a közép-kelet-európai országok kénytelenek voltak alternatív beszállítókat keresni a nukleáris fűtőelemek folyamatos ellátásához. Folyamatosan ott lóg ugyanis a levegőben, hogy vagy az oroszok állítják le a szállításokat a konfliktus miatt, vagy Brüsszel kaszálja el az orosz elemekhez való hozzáférést.

 

 hirdetes_300x300  

Épp ezért Magyarország, Csehország, Szlovákia és Finnország közösen keresett alternatívákat, és talált is kettőt. Ezek közül az elsődleges az amerikai Westinghouse, amely már most is rendelkezik azzal a technológiával, amivel ki tudja váltani az orosz uránrudakat (megjegyezzük, hogy az USA továbbra is Oroszországtól vásárolja uránszükségletének minimum 20 százalékát…).

 

A másik alternatíva a francia Framatome, amely viszont még ezután kezdi el a szükséges fejlesztéseket elvégezni, így egyelőre csak biztosításként tekintenek rá. A dolog buktatója, hogy ha a fentebb felsorolt négy ország egyszerre akarná teljes ellátását a Westinghouse-tól beszerezni, akkor gondban lennének. A Westinghouse-nak egyelőre nincs kellő termelési kapacitása, ennek is idő kell, míg kiépül.

 

Szlovákiának papíron 2026-ig van élő szerződése a Roszatom TVEL nevű leányvállalatával a fűtőelemek beszállításáról. A háborús konfliktus és a szankcióháború miatt azonban senki sem lehet biztos a szállítások megvalósulásában.

 

Az amerikaiaknak ezen a téren a konfliktus és a szankciós politika rést nyitott az eddig áttörhetetlen piaci pajzson.

 

2018-ban a Szlovák Villamosművek írt ki pályázatot a mohi és a jászlóapátszentmihályi atomerőművek fűtőelemeire, és az amerikai cég alulmaradt a versenyben, egyszerűen azért, mert 150 millió euróval drágábban kínálta termékeit, mint az orosz TVEL – nem beszélve a technológiai kompatibilitásról.

 

Az amerikaiak már akkor sem akartak belenyugodni az eredménybe. A Denník N arról cikkezett, hogy az amerikai diplomácia minden követ megmozgatott, hogy a Szlovák Villamosművek megváltoztassa a közbeszerzési pályázat végeredményét. Adam Sterling pozsonyi amerikai nagykövet maga kereste meg Miroslav Lajčák akkori külügyminiszter és Peter Žiga akkor még smeres gazdasági minisztert, hogy közbenjárjon a Westinghouse érdekében. Sikertelenül.

 

Ekkor a nagykövet a parlamenti képviselőknél kezdett el lobbizni, és meghallgatást kért a parlament nemzetbiztonsági és védelmi bizottságánál. Eredményt ez sem hozott.

 

És akkor 2022 februárjában kitört az orosz-ukrán háború, majd elkezdődött egy szankciós maraton, amely Európát drámai hirtelenséggel és nagy gazdasági fájdalmak árán választotta le a viszonylag olcsó orosz energiaforrásokról. Eljött a Westinghouse ideje. Olyannyira, hogy pár nappal az Ukrajna elleni orosz invázió kitörése után Zuzana Čaputová államfő, aki anno a progresszív PS színeiben indult a választáson, már nyilvánosan arról beszélt, hogy Szlovákia amerikai fűtőelemekre fog váltani.

 

Az amerikai cég elvesztette a szlovák atomerőművek fűtőelemeire kiírt tendert. Nem nyugszanak bele

 

Eltelt egy év, és a körülmények – elsősorban az orosz-ukrán háború eszkalálódása és a szlovák kormány teljesen liberális vonalának köszönhetően – miatt a Westinghouse győzni tudott. Persze, amennyiben igazak a HN értesülései.

 

Mindezek ellenére, az átállás aligha történik majd egyik napról a másikra. Maga az eljárás, az engedély megszerzése és a szakemberek technológiai felkészítése sok időt vesz majd igénybe. Ám, az orosz cégek minden jel szerint kiesnek azok köréből, akik a jövőben egyáltalán pályázhatnak a szlovák atomenergiaágazat közbszerzéseire…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.