Nyitókép: sita/ap

 

A kormány szerdán jóváhagyta az elektromos áram disztribúciós díjának befagyasztását minden fogyasztó számára. Mint ismert, eddig csak főleg a háztartások disztribúciós díja volt a 2022-es évi árszinten befagyasztva.

 

A továbbiakban így a háztartásokon kívül a vállalkozások, az állami és egyházi intézmények, önkormányzatok is befagyasztott árat fizetnek majd a disztribúciós díjért. Az újítás mintegy 319 ezer áramfogyasztót érint. Számukra 2023 májusától lesz érvényes az újítás szemben a háztartásokkal, akik már januártól a tavalyi árszinten fizetnek a disztribúciós díjért.

 

Eduard Heger megbízott kormányfő szerint az illeték nagyság átlagban 44–63 százalékkal csökken az érintettek számára. Karel Hirman megbízott gazdasági miniszter szerint az áram piaci ára csökken, az illetékek nagysága azonban egész évre van meghatározva, így most komoly súllyal nyomják a villanyszámlákat. A tárcavezető számításai szerint a kormány döntése 325 millió euróba kerül majd az államnak.

 

 hirdetes_810x300  

Az SaS nekiment Hirmannak, szerintük a kormány nem tudja garantálni nyomott áron a lakossági áramot

 

Az áram végfelhasználói számára a rendszerszolgáltatás díjának összege az idei évben hatóságilag meghatározott szinten marad, tehát 6,2976 euró megawattóránkánt (MWH) áfa nélkül.

 

A rendszer üzemeltetési díjának mértéke is a 2022-es szinten marad, ügyfélcsoportonként 15,9000 euró/MWh, 11,9000 euró/MWh, vagy 1,1870 euró/MWh áfa nélkül.

 

Hirman azt is kijelentette, hogy bár fontolgattak hasonló lépéseket, a gáz esetében nincs értelme ugyanezt bevezetni, mivel ott nem lenne a változásnak komolyabb hatása.

 

Körkép.sk, spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!