Nyitókép: Körkép.sk

 

A horvátországi áremelések komolyan veszélyeztethetik az egész turistaszezont. Ezt Marko Primorac horvát pénzügyminiszter nyilatkozta ma. Ezzel azokra a sajtóértesülésekre reagált, miszerint a turizmusban tapasztalható árak egekbe szökése miatt a vártnál kevesebben érkeznek nyaralni az adriai országba.

 

„Elfogadhatatlan, amikor azt hallod, hogyan emelkednek itt az árak. Be kell vallanom, hogy bizonyos értelemben aggódom emiatt”

 

– válaszolta Primorac arra az újságírói kérdésre, mit mond arra, hogy egy egy gombóc fagylalt Horvátországban gyakran már három euróba kerül.

 hirdetes_810x300  

 

Valóban olyan drága a horvátországi nyaralás, mint ahogy mondják? Íme, egy áttekintés az árakról

 

A Körképen korábban már megírtuk, hogy a drága horvát tengerpart helyett Montenegró lehet a turisták új célpontja. Helyszíni riportunkban magunk is bejártuk a montenegrói tengerpartot, ahol Budva környékén, illetve Podgoricában is szétnéztünk. Erről szóló cikkünk ITT olvasható.

 

Horvátország egyre drágább. De tudunk egy jobb megoldást

 

A miniszter kijelentette azt is, hogy nem látja gazdaságilag indokoltnak az áremelkedést, és emlékeztetett arra, hogy a zágrábi kormány bizonyos szolgáltatásokra ársapkát vezetett be, emellett számos szolgáltatás és termék áfáját is csökkentette.

 

„A rövid távú indokolatlan áremelés rövid távú hasznot és bevételt hoz, ugyanakkor hosszú távon nagyon nemkívánatos hatásai lehetnek”

 

– figyelmeztetett a pénzügyminiszter.

 

Az elmúlt napokban a horvát és a külföldi média a horvát idegenforgalmi ágazat érezhető drágulásáról írt, ami szerintük már a szállásfoglalások és a külföldről érkező vendégek visszaesését okozza. A három eurós fagyi mellett például egy pizzát egy étteremben 18 euróért, egy steaket 38 euróért  fogyaszthatunk.

 

Tavalyhoz képest helyenként 30 százalékkal nőttek a szállásárak. Az N1-es állomás a múlt héten arról számolt be, hogy a makarskai riviérán – a hagyományos horvát nyaralóhelyen – júniusban hat százalékkal csökkent a turisták és a vendégéjszakák száma az előző évhez képest.

 

ČTK, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!