Nyitókép: Shutterstock

 

Ľudovít Ódor miniszterelnök ideiglenes kormánya a diákok és nyugdíjasok ingyenes vonatozásának megszüntetését, illetve a rekreációs utalványok eltörlését javasolja. Ez következik a Szlovák Köztársaság Pénzügyminisztériumának az államháztartás helyreállítását célzó javaslatából, amelyet október 4-én, szerdán terjesztett elő a kormánykabinet.

 

A pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a javaslat 2026-ig mintegy 0,3 milliárd eurós támogatáscsökkentést tartalmaz a költségvetési értékekhez képest.

 

A kormány szerint a kiválasztott csoportok ingyenes utazása kivételt képez a világon, és csupán néhány országban létezik, például Luxemburgban. Az előterjesztés szerint az ingyenes utazás eltörlése elősegítené a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) saját bevételének növelését és az állami költségvetési támogatás csökkentését. Az állami transzfer nélkül ugyanis a ZSSK minden évben veszteséges.

 hirdetes_300x300  

 

Ma az útiköltség a vonatközlekedés költségeinek mindössze 20%-át fedezi, és ez az arány évről évre csökken. „Az ingyenes vonatközlekedés eltörlésével bevezetésre kerülne az érintett csoportok részesedése, miközben továbbra is kedvezményben részesülnének (kb. 50 százalékos) a normál útiköltséghez képest” – indokolta az intézkedéstervezetet a kormány.

 

Pénzügyi tárca: A 13. nyugdíj eltörlése évente 310 millió euróval növelné az állami költségvetést

 

A kormány javaslata szerint a rekreációs utalvány adóköltségként nem megfelelő támogatási forma, mivel az intézkedés a munkavállaló jövedelmétől függetlenül általános jellegű. A kormány szerint a rekreációs utalványok hatása a turisztikai szektorban nem volt számottevő sem a foglalkoztatásra, sem a bérekre.

 

Ugyanakkor a Támogatások fejezetben az ideiglenesen megbízott Ódor-kormány javasolja a vállalatok villamos energia végár-csökkentési támogatásának vagy az oktatási utalványoknak a törlését.

 

A kormány tájékoztatása szerint 2019 és 2021 között 1,4 milliárd eurót tettek ki a támogatásokra fordított állami kiadások, ennek jelentős része az energiaszektorra irányult (főleg a megújuló energiaforrások támogatására). A támogatások közvetlen közkiadásnak (876 millió euró), adókiadásnak (436 millió euró) vagy csökkentett cégdíjnak (116 millió euró) tekinthetők.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!