Nyitókép: SITA

 

A Szlovák Köztársaság Közlekedési Minisztériuma több mint 17 millió eurót biztosít a Leo Express Slovensko számára éves előlegként a Pozsony–Dunaszerdahely–Komárom vonalon a vasúti személyszállítás megkezdéséhez. Mégedig az új menetrend érvényességének kezdetétől és a fuvarozó száz kilométeres regionális vonalra történő 2023. december 10-i belépésétől 2024. december 31-ig. Az év végéig megrendelt közlekedési szolgáltatásokra a közlekedési minisztériumnak közel 900 ezer eurót, a jövő év egészében pedig közel 16,4 millió eurót kell fizetnie. Erről rendelkezik a minisztérium és a fuvarozó között a Duna-vonal személyszállítási tevékenységének közérdekű szolgáltatásairól szóló, tavaly év végi keretszerződésük első részszerződése.

 

Decembertől a cseh Leo Express vonatai közlekednek a Pozsony–Komárom vonalon

 

 hirdetes_300x300  

A közzétett részszerződésben a közlekedési minisztérium csaknem 1,7 millió vonatkilométer teljes szállítási teljesítését rendelte meg a Pozsony–Komárom közötti vonalon. Ebből az idei év végéig a kék-fehér Leo Express vonatok nagyjából 93 ezer kilométert tesznek meg Szlovákia délnyugati részén, jövőre pedig csaknem 1,6 millió kilométert. Az alvállalkozási szerződés mellékletei a menetrendet, a fuvarozó kötelezettségeit, az igénybe vett járművek listáját is tartalmazza.

 

Vlak Leo Express na Hlavnej stanici v Bratislave počas predstavenia vlakov a služieb spoločnosti Leo Express na trase Bratislava – Komárno. Bratislava, 7. november 2023. Foto: SITA/Jana Birošová

 

„Az Európai Bizottság arra kötelezett bennünket, hogy fokozatosan liberalizálnunk kell az összes szlovákiai vasútvonalat”

 

– mondta Denisa Žiláková, a közlekedési minisztérium államtitkára (Smer-SD jelölt).

 

Elmondása szerint a Pozsony–Komárom útvonal az első, ahol igazi verseny volt a fuvarozó kiválasztásáért, mely kilenc évig közlekedhet rajta. Ezen a vonalon minden korábbi kedvezmény megmarad, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is ingyenesen közlekednek – mutatott rá az államtitkár. Elmondása szerint a forgalom a vonalon harmadával nő, naponta csaknem száz csatlakozás fog üzemelni.

 

„Az állam számára is hatékony módszer, mert az árat a piac generálta. Ez a legjobb ár és minőség arány”

 

– tette hozzá Žiláková.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!