Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Az Európai Bizottság és a szlovákiai autóipar képviselőivel tárgyal Robert Fico (Smer) kormányfő és más miniszterek csütörtökön. Fico drámai bejelentést tett, szerinte nincs idő várni a döntésekkel, azonnal lépni kell az elektromosautó-gyártásra való áttérés ügyében.

 

A találkozó azt a problémát vitatta meg, hogy bár a szlovák autógyárak iszonyatos nagy részt vállalnak az ipari kibocsátásból, az egész szektor komoly kihívások előtt áll, különösen az elektromos autók gyártására való átállás tekintetében.

 

Fico kijelentette, hogy egy hónapon belül rendhagyó kormányülést hív össze, amely valamelyik autógyárban vagy műszaki egyetemen valósul majd meg, és amelyen a kormány dönteni fog egy speciális akcióterv kidolgozásáról az elektromos autók gyátását illetően.

 

 hirdetes_300x300  

„Nem várhatunk egy vagy két évet a döntéssel, mert lehagy bennünket a világ. Ezért olyan közös döntés született most, hogy a mai javaslatokat átültetjük egy kétoldaldú tárgyalási keretbe, amelyben a gazdasági minisztérium feladata lesz a szlovákiai autóipar elektromos autókra való átállását taglaló nemzetstratégiai terv kidolgozása”

 

mondta Fico.

 

Az elektromobilitásra való átállás tehát Denisa Saková (HLAS) miniszter hatáskörébe került át teljes egészében.

 

Jelenleg az átállásnak komoly technikai, beruházási és munkaerőpiaci akadályai vannak. Bár ebben az összefüggésben nagyon ritkán kerül kifejtésre, de a dráguló európai energiaárak miatt az elektromos autók gyártását egyre nehezebb versenyképesen végezni. A fő konkurensek a kínaiak lettek, akik egymás után építik az akkumulátorgyáraikat és elektromosautó-üzemeiket. Nem mellesleg, az egész folyamat rendkívül ellentmondásos lehet, ugyanis az elektromos autókra való átállás egy sor munkakör megszűnését is jelenti, mivel a gyártásuk magas fokon automatizálható, nincs annyi mozgóalkatrész, nincs szükség annyi élőerőre.

 

„Négy év múlva Szlovákia felrobbanhat és több százezer ember veszítheti el állását”

 

jelentette ki Fico. Véleményével nincs egyedül. A Bloomberg nemrég tett közzé egy elemzést, amelyben azt írja, hogy Szlovákia az elektromos autókra való ipari áttérés miatt súlyos gazdasági problémák elé néz, mind foglalkoztatottság, mind versenyképesség szempontjából. A Bloomberg legrosszabb forgatókönyve szerint 85 ezer állás szűnhet meg az elektromos autók gyártása miatt.

 

Bloomberg: Európai Detroittá válhat Szlovákia – munkahelyek tízezreit veszélyeztetik az elektromos autók

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.