Nyitókép: sita/AP Photo/Thomas Padilla

 

A szlovákiai gazdák közösen a V4 országainak mezőgazdasági termelőivel készek csatlakozni az európai tüntetésekhez, hogy az EU jelenlegi közös agrárpolitikájának hiányosságai ellen tiltakozzanak – jelentették ki a parlament előtti csütörtöki sajtótájékoztatójukon a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) képviselői.

 

„Az európai és a szlovákiai gazdáknál is betelt a pohár. Az uniós országok felében tüntetnek a termelők, autógumikat égetnek és trágyát borítanak a hivatalok elé, és mindez annak a következménye, amit nemegyszer a zöld fanatizmus okoz az EU-ban”

 

mondta Emil Macho, a kamara elnöke.

 

Hozzátette, az EU-ban a termőföld 5-6%-át hagyják ugaron, amit felver a gaz. „Eközben tonnaszámra érkeznek a kikötőkbe mezőgazdasági termények, hús, baromfi, amit a világ másik végéről hoznak Európába. Ezért is blokkolják a farmerek a kikötőket. Meg akarják mutatni, hogy Európa önellátó lehet, sőt exportálhat. Nincs szükség brazil szójára vagy marokkói paradicsomra” – szögezte le.

 hirdetes_300x300  

 

A másik alapvető problémának azt tartja, hogy az európai agrártermelők már nem is a földeken dolgoznak, hanem az irodákban.

 

„Ha nem fizetnek meg valakit, aki kitölti a rengeteg és sokszor értelmetlen adminisztrációs uniós nyomtatvány, akkor nincs is esélyük kimenni a földekre dolgozni”

 

folytatta Macho.

 

„A szlovákiai agrártermelők készek egyeztetni lépéseiket a V4-es partnerekkel és az utcákra vonulni. Előre figyelmeztetünk, hogy ha azt akarjuk, legyen valami értelme az egésznek, akkor úgy kell megcsinálnunk, mint a németek vagy a franciák. Nem 50, 100, 200, hanem több száz traktorral kell kimenni, és egyetlen céllal – nem bürokraták akarunk lenni, hanem dolgozni. Meg akarjuk termelni Szlovákiában azt, amit meg tudunk itt termelni, és az EP-választás előtt fel akarjuk hívni a figyelmet arra, hogy az úgynevezett zöld politikát is ésszel kell csinálni”

 

szögezte le Macho.

 

Betelt a pohár: Már a spanyol gazdák is tüntetni készülnek, Belgiumban a gazdák lezárták a Zeebrugge kikötőjébe vezető utakat

 

tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.