Nyitókép: tasr

 

A kínainak megvásárolták az AirCar repülő autó licenszét, a hétszámjegyű összeg lehetővé teszi a következő prototípus fejlesztését. Az autóra jelenleg már csak a kínai piacradobás előtti engedélyeztetés vár.

 

A repülő autó képes ezer kilométer megtételére 300 km/órás sebességgel a kialakított infrastruktúrára való tekintet nélkül. Štefan Klein, a Klein vision vezérigazgatója számára a projekttől a szerződésig vezető hosszú út során a legérzelmesebb pillanat az első repülés volt.

 

„Eljött a D-nap, mikor kockáztatni kellett kicsit, mert senki sem tudta, hogyan fog viselkedni (az autó – a szerk. megj.). Utána nagyon jól ment a repülés. Végül volt ott egy ejtőernyőm, gyorsan felmentem 300 méterre, ahol már lehetőség volt másfajta mentésre is”

 

mondta Klein.

 hirdetes_810x300  

 

„Ha autóról van szó, akkor nagyon jó és szép autóról van szó, és ha repülőről van szó, akkor pedig nagyon jó gépről. Szerintem ez óriási győzelem. A kínai licenc lehetőséget ad a további fejlődésre.”

 

nyilatkozta az RTVS-nek az AERONAUT igazgatója, Jozef Jankovič, aki szerint Kínában a repülés a kormány prioritása. A projekt partnere másfél év alatt felépített egy három és fél kilométeres repülőteret és létrehozott egy repülőakadémiát több ezer diák részére.

 

„Rengeteg kicsi, 800-méteres repülőteret építenek csak az általános repülés számára, hogy elkerüljék azt, amit már most tapasztalunk, a hatalmas forgalmi dugók elkerülése érdekében”

 

tájékoztatott Jankovič.

 

A kínaiakkal való közös projekt létrejöttéhez Eduard Šebo asszisztált, akinek többéves tapasztalata van a Kínával való üzletelésben.

 

„Szerződést aláírni velük komoly rituálé. Megállapodsz például egy szerződésben, és másnap odajössz, és azt mondod, hogy ez jó, és máris változás van”

 

magyarázta Eduard Šebo, a United Industries elnöke.

 

A projekttel kapcsolatban megszólalt Lyu Pengan is, a Kínai CEE SME Cooperation partnere:

 

„Arra számítunk, hogy két-három éven belül megkapjuk a tanúsítványt, és megkezdjük a tömeggyártást”

 

mondta Lyu Pengan.

 

Az AirCar fejlesztése a licenc eladása után is folytatódik. Alkotója hibrid hajtásokat szeretne kifejleszteni, valamint új módokat kíván kitalálni az autóból repülővé és repülőből autóra való visszaváltozásra.

 

Bemutatásra került Štefan Klein új repülő autója. Az AirCar útja Nyitráról Pozsonyba fél óráig tartott

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!