"Támogatom a magyar iskolák megszüntetését" - Körkép.sk
Kultúra

“Támogatom a magyar iskolák megszüntetését”

Óriási felháborodást váltott ki a felvidéki magyarok körében a SME egyik szlovák nyelvű blogja,  egy bizonyos Nora-Solu Slížová részéről, melyben a magyar iskolák megszüntetését hirdeti. Szlovákul nem tudó olvasóink kedvéért ezt fordítottuk le magyarra. A szerzőre szintén szlovákul és zseniálisan Lovász Attila újságíró reagált.

Annak ellenére, hogy tudom, kényes témát érintek, úgy gondolom, beszélni kell erről. A magyar kisebbség kérdése Szlovákiában problematikus téma, melynek rengeteg oka van. Elsősorban az extrémizmus. Amikor elolvastam a szlovák nyelv állami kerettantervét, melyet a magyar tannyelvű alapiskoláknak ajánlanak, égnek állt a hajam. Színvonaluk ugyanis a kisegítő iskolák szintjén van.

Elöljáróban leszögezném, hogy elhatárolódok a rasszizmus mindenféle formájától. Nagyon tetszik a magyar nyelv és gyönyörűnek tartom azt. Kedvelem Petőfi verseit, és örömmel olvasok magyar könyvet. Magyar gyökerekkel rendelkezem, éppen emiatt bátorkodom kifejteni véleményemet a magyar iskolák számára kínált szlovák nyelv állami kerettantervéről. Az anyanyelven való tanulás nagyon szép dolog, hiszen a diákok lehetőséget kapnak megismerni egy másik oldalát is anyanyelvüknek, nem csak a köznyelvi változatát. Szlovákiában ez a lehetőség adott, ami nekem nagyon tetszett mindaddig, amíg kezembe nem került ez a tanterv.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

Az én elképzelésem a magyar iskolákról az volt, hogy a diákok ugyanazt az anyagot tanulják, mint a szlovák iskolákban, csak emellett van tantárgyuk magyar nyelvből is. A szlovák nyelvtudásuknak azonosnak KELL lennie, a szlovák iskolába járó társaikéval. Lehet, ez már a múlt, hiszen ma elsősorban a szavak helyes kiejtését tanulják ott.

Valahol az alapelvek kidolgozása során ezeknél a tanterveknél óriási hiba történt. A felelősök elfelejtették azt az elhanyagolható tényezőt, hogy Szlovákiában vagyunk. Hogy ne érhessen rasszista vád, vagy spekuláció, a következőket értem ez alatt:

Annak az országnak a nyelve, ahol önszántamból élek, az a nyelv, amelyet elsődlegesen ismernem kell. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy ez a hivatalos nyelv. Hogy ha a hivatalba megyek ügyintézni, meg tudjam magam értetni.

A kisebbség nyelve, esetünkben a magyar, egy olyan kiváltság és lehetőség, mellyel bővíthetem az ismereteimet. Azoknak a szülőknek kellene magyar iskolába íratniuk a gyerekeiket, akinek nincs gondja a szlovák nyelvvel, és ezen felül beszél még egy nyelvet, vagyis a magyart. Ha azért íratják magyar iskolába, mert nem megy neki a szlovák, igyekezetük ellenére hatalmas hátrányba hozzák gyermeküket, és kétlem, hogy értik-e egyáltalán a hivatalos nyelv jelentőségét.

slizova
Nora-Soul Slížová, a szerző. Kép: SME

Úgy gondolom, hogy a szlovák nyelv tantárgyának kerettanterve, mely az Állami Tanügyi Hivatal oldalán olvasható, a szélsőség egy formája, ráadásul nevetséges is, mert tartalma nem készíti fel a diákokat megfelelő mértékben. Egy magyar iskolásnak különösebb probléma nélkül képesnek kellene lennie szintet lépni egy szlovák nyelvű iskolában. Képességeinek arányban kellene lennie a szlovák iskolába járó társaiéval, hiszen a magyar nyelvet pluszként tanulta, nem pedig a szlovák nyelv kárára.

Sosem bírtam megérteni ismerőseimet, amikor arról meséltek, hogy olyanokkal kerültek kapcsolatba, akik nem tudtak szlovákul. Történetek az orvosi rendelőkből, amikor valakik tolmáccsal érkeztek, mert Somorja környékiek, és hasonlók. Azt hittem, nyilván valami bevándorlók.

Mert akárhogy is igyekszem, nem tudom megérteni, hogy lehet valaki ilyen zseni – hogy nem képes megtanulni annak az országnak a nyelvét, ahol már több mint 5 éve él, ráadásul született, és iskolába járt. Mennyire kell igyekeznie valakinek, ahhoz, hogy ne tanulja meg a nyelvet, semmibe véve a társadalom 99 %-át, akik azon a nyelven beszélnek, és azt a 90%-ot, akik elsődlegesen azt a nyelvet használják.

Ma érkezett el az a pont, hogy a magyar iskolák bezárása mellett tegyem le a voksom. Abból az egyszerű okból kifolyólag, mert éppen azoknak ártanak, akiknek segíteniük kellene. A diákok képességeinek fejlesztésére volna szükség, ehelyett óvodai szintű tantervekkel dolgoznak. A kisebbségi nyelven való tanulás lehetőség kellene hogy legyen az ügyesek számára, nem pedig menedék a tehetségtelenek. Mert ha ez így van, akkor a magyar iskolák bezárása mellett vagyok, ezek ugyanis a mi szégyenünk, azoké, akik őseink nyelvét tiszteljük. Azok szerint a tantervek szerint ugyanis magyar nemzetiségűnek lenni egyenlő azzal, hogy nem tanul meg a gyerek szlovákul, nem tiszteli a hazáját és a szlovák nyelvre idegenként tekint. Ez pedig nagyon nincs így jól.

 Nora-Soul Slížová

A blog eredetileg a SME felületén jelent meg szlovákul, melyre Lovász Attila szintén szlovák nyelven a Körképen reagált. Ez az írás az eredeti cikk magyar nyelvű fordítása.

Fordította: Körkép.sk

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

pince
2014. jan. 06. 19:30

Kérdezze már meg valaki ettől a "pöcegödörtől", hogy hány magyar Nóbel Díjast ismer.... Az mind-mind idegen nyelven tanunlt - neki idegenen: magyararul, az anyanyelvén.

Tábor Radosti
2014. jan. 07. 10:28

Az anyád **********! (moderálva: admin)

id. Forgács Miklós
2014. jan. 07. 10:57

A "hölgynek" abban igaza van, hogy ő nem rasszista. A magyarok ugyanabba a "rassz"-ba tartoznak mint minden fehér ember. Tehát ezzel nem is vádolható. De azzal igen, hogy egy aljas nacionalista, aki a magyar szót száműzné a közéletből és a magyar gyerekekből janicsárokat nevelne. Ez a felháborító és mélységesen elítélendő.

B. Juhász Levente
2014. jan. 08. 01:30

Megjelent egy cikk arról, hogy Szlovákiában a magyar iskolákat be kell zárni, mert a Somorja környéki magyarok, akik szlovák emberrel soha nem találkoznak, nem tudnak magyarul. A Magyar Állam óriási felelőssége, hogy a Somorja környéki, csak magyar nyelven tudók védelmében mit tesz, vagy mit nem tesz!!!!! Így pedig, hogy már mi is tudunk róla, a mi felelősségünk is lett, amennyire módunkban áll, ismertetnünk kell minden magyarral. A Körkép miért nem fordítja le Lovász Attila reagálását? Ha már a vita cikk itt van?? Öngól, kérem szépen, öngól, a saját, magyar térfélen levő kapuba megy az öngól, ha a Körkép nem hozza le magyarul Lovász Attila cikkét ... Érdemes elolvasni a fellelhető szlovák nyelvű cikkek alatti hozzászólásokat, mindegyik cikk alatt. Miért? Több okból. Kiderül, hogy a magyar gyökereit nem tagadó, de a magyar területek erőszakos bekebelezését szelektív memóriával kezelő Nora-Soul Slížová SEM TUD SZLOVÁKUL - le is veszi róla a keresztvizet: Silling István 2014-01-07, 15:52 "És még ő sem tud jól szlovákul! Nem mindegy, hogy azt írom “vyložiť”, vagy “vynaložiť”, már csak a példa kedvéért!" - - - - - - - - Másrészt, a hsz-ekből kiderül, hogy bár olvasni tudják a szlovák nyelven írottakat, de szívesen válaszolnak rá MAGYARUL a magyarok. Nora-Soul is írhatta volna a cikkét MAGYARUL, talán akkor nem is lett volna olyan ciki, hogy melyik nyelven tud hát rendesen ... Harmadszor, csak el kell jutni oda, hogy a szlovákoknak hány százaléka is tehát a magyar? - sokkal több, mint a magyarul beszélők. Ennek a ténynek irodalmi súllyal kell a köztudatba beleverődni!

    nyomkereso
    2014. jan. 08. 01:39

    Tisztelt Levente! Bár olvasóink ebből mit sem érzékelnek, a Körkép még mindíg egy nagyrészt társadalmi munkában működtetett, minimális bevétellel rendelkező portál. Kapacitásaink ennél fogva némileg behatároltak, ennek ellenére dolgozunk Lovász Attila válaszának fordításán is. Hamarosan olvasható lesz. Ön a sokadik, aki ilyen irányú igényét kifejezte, mi pedig örömmel teszünk eleget olvasóink kérésének.

B. Juhász Levente
2014. jan. 08. 01:39

Egy elírt szó miatt újra beteszem: Megjelent egy cikk arról, hogy Szlovákiában a magyar iskolákat be kell zárni, mert a Somorja környéki magyarok, akik szlovák emberrel soha nem találkoznak, nem tudnak szlovákul. A Magyar Állam óriási felelőssége, hogy a Somorja környéki, csak magyar nyelven tudók védelmében mit tesz, vagy mit nem tesz!!!!! Így pedig, hogy már mi is tudunk róla, a mi felelősségünk is lett, amennyire módunkban áll, ismertetnünk kell minden magyarral. Miért? Mert Magyarország jelenlegi nemzetiségi politikája messze a legtoleránsabb a környező államokénál. A Körkép miért nem fordítja le Lovász Attila reagálását? Ha már a vita cikk itt van?? Öngól, kérem szépen, öngól, a saját, magyar térfélen levő kapuba megy az öngól, ha a Körkép nem hozza le magyarul Lovász Attila cikkét ... Érdemes elolvasni a fellelhető szlovák nyelvű cikkek alatti hozzászólásokat, mindegyik cikk alatt. Miért? Több okból. Kiderül, hogy a magyar gyökereit nem tagadó, de a magyar területek erőszakos bekebelezését szelektív memóriával kezelő Nora-Soul Slížová SEM TUD SZLOVÁKUL - le is veszi róla a keresztvizet: Silling István 2014-01-07, 15:52 "És még ő sem tud jól szlovákul! Nem mindegy, hogy azt írom “vyložiť”, vagy “vynaložiť”, már csak a példa kedvéért!" - - - - - - - - Másrészt, a hsz-ekből kiderül, hogy bár olvasni tudják a szlovák nyelven írottakat, de szívesen válaszolnak rá MAGYARUL a magyarok. Nora-Soul is írhatta volna a cikkét MAGYARUL, talán akkor nem is lett volna olyan ciki, hogy melyik nyelven tud hát rendesen ... Harmadszor, csak el kell jutni oda, hogy a szlovákoknak hány százaléka is tehát a magyar? - sokkal több, mint a magyarul beszélők. Ennek a ténynek irodalmi súllyal kell a köztudatba beleverődni!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket