Nyitókép: Laky Erzsébet

 

 

Hamarosan újra „szabadabban” élhetünk, a fokozatosan csökkenő járványügyi előírások betartása mellett. A kulturális és a társadalmi élet is kezd felrázódni. Az emberek végre bátrabban tervezhetnek, szervezhetnek a kulturális élet területén is.

 

A Körkép.sk ebből az alkalomból a felújított bakai kultúrházat vette szemügyre. Az elvégzett  munkálatokról, a rekonstrukció pénzügyi hátteréről, valamint a tervezett programokról, eseményekről faggattuk Bertalan Györgyöt. A község polgármesterét a koronavírus-járvány helyi lakosságra gyakorolt hatásáról, a tűzoltószertár körüli tudnivalókról, valamint a község  idei kulturális terveiről is kérdeztük.

 

 hirdetes_300x300  

Minek köszönhető a kultúrház felújítása?

 

A pályázati felhívást a környezetvédelmi minisztérium írta ki. Eredetileg úgy volt, hogy csak adminisztratív épületekre vonatkozik a felhívás. Később ezt megváltoztatták és kibővítették a kulturális épületek felújítására is.

 

A sikeres pályázatunknak köszönhetően van mód a kultúrházat a községházával együtt felújítani.

 

Bakán is mindig odafigyelnek a hivtal körüli tér gondozására.

 

Mikor hagyták jóvá az említett pályázatot? 

 

2018 őszén született meg a pályázatunk pozitív elbírálása, aminek nagyon örültünk, hiszen a kultúrházat már az ” idő fogaskereke megette.” Nagyon  leépült, elavulttá vált. Már a karbantartás sem segített az épület állapotának javításán.

 

Mikor fejezték be a munkálatokat?

 

2021-ben. A közbeszerzés részét hónapokon át oldottuk. Hosszasan végezték az illetékesek az ellenőrzést, végül mindent rendben találtak.

 

A felújított hivatal.

 

A koronavírus mennyire nyomta rá bélyegét a felújításra?

 

Csak részben. Leginkább a bezárások, és az építőanyag bizosítása okoztak kisebb-nagyobb gondot. De a munkások igyekeztek mindent szépen, precízen elvégezni.

 

Mennyibe került a felújítás?

 

Mintegy 250 ezer euró volt a kultúrház felújításának az ára, ez a projektból volt finanszírozva.

 

A konyhát teljes mértékben mi újítottuk fel saját költségvetésünkből. Az illemhelyekre az anyagiakat a tartalékalapunkból biztosítottuk.

 

A hivatalban minden fontos információról tájékoztatják az embert.

 

Eltekintve a kultúrház felújítási munkálataitól, milyen hatása volt Bakára a koronavírusnak?

 

Gazdaságilag mindenképpen megéreztük. A parlamenti választásokkal kapcsolatos kiadások egy részét finanszírozta az állam, de adódtak olyan egyéb költségeink, kiadásainak is, amelyeket már nem.  Ilyen volt a hétvégi koronavírus-tesztelések bebiztosítása is.

 

Itt említhetném például a pályázatok hiányát is néhány területen pl. a gondozási, ápolói szolgálat /opatrovateľská služba/ stb.

 

A felújított kultúrház „balkonrésze”

 

Miért okozott gondot az ápolói szolgáltatás?

 

Mert alig két évig futott, majd leállt és tovább semmi. Nem írták ki a pályázatot. Viszont a faluban voltak olyan személyek, akiknek továbbra is szükségük lett volna a munkájukra. Nem tehettük meg, hogy a rászorultságukban magukra hagyjuk őket. A kiadásokat ezen időszak alatt teljes mértékben Baka község fedezte.

 

Ön szerint mit javíthatna ezen a kormány?

 

Véleményem szerint, ennek a szolgáltatásnak bizonyos kontinuitása kellene, hogy legyen. Sajnos, sohasem tudni, mit hoz a jövő, és a szeretteink nem biztos, hogy fel tudják adni az addigi életüket, munkájukat azért, hogy gondozzák a rászoruló, idős hozzátartozójukat. Ez az ápolói szolgáltatás egy remek lehetőség, így is segítve azokat, akik sajnos kiszolgáltatottá válnak.

 

Hál’Istennek nemrég újra kiírták a pályázatot, és mi sikeresen megpályáztuk. Így most Bakának erre külön nem kell költenie. De természetesen, akinek szüksége van rá és tudunk róla, segítő kezet nyújtunk a lehetőségeinkhez mérten.

Baka aktivitásai a világjárvány idején

 

Mennyire hatott ki a tevékenységükre a koronavírus-járvány?

 

A falu élete minden területen zajlott, amennyire lehetett. Sokan nem is tudják, hogy például a tesztelések körül is mennyi munka volt.

 

Sajnos a koronavírus-megbetegedés szintjén községünk az egyik legrosszabb volt a járásban. Annak örülök, hogy e téren mostanra javulás állt be és csökkent a pozitív esetek száma.

 

Vidám bakai családi délután, sportnap és szórakozás – Képekkel

Kulturális élettér

 

Mennyire érezték meg a közösségi életben a covidot?

 

Éves szinte tizennyolc rendezvényünk volt a covid előtt. Ám a vírus hatására szinte semmi. Törekedtünk arra, hogy egy kis mozgást, életet biztosítsunk a faluba, pl. a gyermekeknek legyen Mikulás-élményük, de a kezeink kötve voltak.

 

Körbejárta a Mikulás a Dunaszerdahelyi járást – Képekkel

 

Egy rendezvényt tudtunk csak tartani tavaly – nem kimondottan falunap – Családi-és sportdélutánt. Ezúton is köszönöm, hogy a Körkép.sk munkatársai is részt vettek rajta.

 

Praktikus és ötletes – a hely, ahol a balkonrészre fel lehet jutni.

 

Mi volt az első rendezvény az új kultúrházban?

 

Első és eddig egyetlen rendezvényünk az átadási ünnepség volt még tavaly október elején.

 

 

Pillanatkép az ünnepélyes átadásról.

 

Zenés műsorszámmal ünnepeltek a megjelentek.

 

Mi várható az idei évre a kultúra területén?

 

Reményeim szerint idén már a tervezett rendezvényeket meg tudjuk tartani. Tervezzük a Gyermeknapot, falunapot és minden egyéb, más közösségi programot is szeretnénk megszervezni.

 

A bakaiak értékelik az új kultúrházat.

 

A konyhát is modernizálták.

 

A farsangi időszak végére tervezünk egy jótékonysági sütifesztivált. Bízom benne, ez a „koronás helyzet” nem durvul el újra.

 

Mikulás-járás Csiliznyáradon és Bakán – Képekkel

 

Téves információk a tűzoltószertárról

 

Kicsit eltérve a kultúra témájától, folytatjuk a beszélgetést a polgármester úrral.

 

Információink szerint probléma volt a tűzoltószertárra kapott pályázat körül. Mit kell erről tudni?

 

Igen, jómagam is hallottam ezt a téves információt. Az utóbbi napokban is volt egy egyeztetésem a tűzoltószertárral kapcsolatban. A második pályázatban a felújításra jóváhagyott és megkapott összeget – mintegy 30 000 € – 2022 december végéig kell elköltenünk a jóváhagyott és megváltoztatott feltételek szerint. Van egy harmadik sikeres pályázatunk is, és az abban nyert és kapott összeget pedig jövő év végéig kell felújításra költenünk.

 

Ön szerint mit érhettek félre a téves információ terjesztői?

 

Úgy vélem, hogy nem értették meg a lényeget. Ugyebár a tűzoltószertár terveit már régen elkészíttettem a szakemberekkel. Az illetékeseknek elnyerte a tetszését a tűzoltószertár tervrajza és építészeti terve. Viszont időközben kaptunk egy új tűzoltóautót (szerk. megyjegyz. elvárás, hogy a jármű garázsolva legyen) az államtól. A járműnek nagyon örültünk, és nagyon köszönjük. Viszont a tervezés ideje alatt mi még nem tudtuk, hogy bizony a garázs beltere nem felel majd meg az új tűzoltóautónak. Így most szükséges változtatunk a terveken, ami építészeti pluszmunkát igényel az épületen.

 

Milyen munkálatok várhatóak?

 

Elsősorban át kell dolgoznunk a garázsrészt, majd a födémen várható jelentős munka. Ezt így már vasbetonból kell elkészíteni. Továbbá ki kell bontatnunk a belső falakat, hogy az épület belterét meg tudjuk nagyobbítani.

 

Ezek a munkálatok, és a vele járó kiadások is finanszírozhatóak a pályázatból?

 

Igen „finanszírozható”, vagyis több pénzt már nem kapunk, mert átfizetésre kizárólag azok a tételek kerülnek majd, amelyek az „új költségvetés” (kontolný rozpočet) értelmében jóvá lettek hagyva. A pályázat eredetileg a régi autónkra tervezett garázsrésszel volt jóváhagyva, ennek értelmében a minisztérium az új kiadásokat már nem finanszírozza. Tudomást vesznek a szükséges változtatásokról, mi pedig megoldjuk a szükséges papírmunkát, és a költségeket. Minden pluszmunkával járó kiadást Baka község fizeti ki.

 

Köszönöm a beszélgetést, és sok sikert kívánunk a továbbiakban.

 

Én is köszönöm a Körkép.sk munkatársainak az érdeklődést, és a beszélgetést. Jó egészséget kívánok mindenkinek. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a bakai rendezvényekre.

 

 

Itt is betartották az előírásokat.

 

A felújított konyha.

 

Nagyobb események megszervezésére is remek helység.

 

Öröm felkeresni a bakai kultúrházat.

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.