Nyitókép: Schola Mariana Kicsinyek Kórusa

 

Az Egressy Béni Városi Művelődési Központ, a Gaudium Polgári Társulás, valamint a Regionális Művelődési központ közös szervezésében 2024. április 19-én került sor a XXII. alkalommal megtartott VOX HUMANA baráti kórustalálkozóra, amelyet a komáromi énekkarok tavaszi hangversenyeként tartunk számon.

 

A zenei rendezvényre a  az Egressy Béni Városi Művelődési Központban került sor, melyet Bárdos Lajos, a XX. század kiváló zeneszerzője születésének 125. évfordulója emlékének szenteltek.

 


A műsorcsokor megnyitójában Szabadszálási Lara, a Jókai Mór Alapiskola tanulója Csorba Piroska: Mesélj rólam költeményét adta elő, majd pedig ünnepi köszöntőt mondott Finta Zoltán, a Jókai Mór Alapiskola igazgatója, méltatva e zenei program jelentőségét.

 hirdetes_810x300  

 

Gaudium vegyeskar

 

Az est vendégfellépőiként a Pápáról érkezett Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskola gyermekkara, valamint a naszvadi szlovák tannyelvű alapiskola ÚSMEV gyermekkara örvendeztette meg a komáromi közönséget.

 

A műsor sorrendjében elsőként a Jókai Mór Alapiskola felső tagozatos Gyermekkarát hallhattuk, Juhász Mónika vezényletével. A zeneművek csodálatos hangzása egyértelműen bizonyítja, hogy a jelenlegi karnagy, aki az iskola saját neveltje, méltó utódjává vált Stirber Lajos karnagynak. Négy zenei számból összeállított műsorcsokrukból hatalmas sikert aratott  Szűcs István –  Koltay Gergely: Én Istenem című szerzeménye. Szólót énekelt Svoboda Anna, zongorán kísért Pásztor Éva.

 

Erkel Ferenc Ének – Zenei Általános Iskola , Pápa

 

A komáromi Eötvös Utcai Alapiskola gyermekkórusa repertoárjának számai közül népszerűnek bizonyult Karai József – Iványi Mária: Tündér ha lennék  című szerzeménye, amellyel már az édesanyákat köszöntötték, a közelgő anyák napja alkalmából. Vezényelt a kórus karnagya,  Molnár Ožvald Gabriella.

 

A Komenský utcai szlovák tannyelvű alapiskola Margaretky énekkara sokszínű repertoárjában nagy sikert aratott az Aká je to hra? (Mit játszunk?) szlovák népdalfeldolgozás. Zongorán kísért Adriana Schuchmannová, vezényelt a kórus karnagya, Viera Hráčková.

 

Jókai Mór Alapiskola Kicsinyek Kórusa

 

A kórusok sorrendjében a Jókai Mór Alapiskola Kicsinyek Kórusa következett; gazdag repertoárjukból a közönség nagy tapssal jutalmazta Szőnyi Erzsébet Hidasjátékát, és a korábban már elhangzott édesanyákat köszöntő éneket, Tündér ha lennék  címmmel, mely Karai József – Iványi Mária szerzeménye. Hagszeren köreműködtek Esztergályos Laura és Esztergályos Emese. Vezényelt a kisgyermekek körében végtelenül közkedvelt karnagy, Pfeiferlik Annamária, zongorán közreműködött Pásztor Éva, az iskola pedagógusa.

 

Elbűvölte a komáromi közönséget a sportos megjelenésű naszvadi szlovák tannyelvű alapiskola ÚSMEV gyermekkara, temperamentumos dallamaikkal és vezetőjükkel, Popić Nebojša zenepedagógussal. A kórus három dalt adott elő, melyet vezetőjük zongorán, majd harmonikám kísért. Nagy népszerűségnek örvendett és mulatós hangulatot teremtett az „A ja taká dzivočka” (Tűzrőlpattant lány vagyok) kezdetű szlovák népdal.

 

A közönség

 

Őket, a szintén zenei csemegéket felsorakoztató MARIANUM Egyházi Iskolaközpont magas színvonalat képviselő Schola Mariana Kicsinyek Kórusa követte, vezényelt Orsovics Yvette karnagy. Gazdag repertoárjukban szintén helyet kapott Bárdos Lajos egyik műve, a Baskíros kánon. Műsorfolyamukat Fekete Éva kísérte zongorán.

 

A Jókai Mór Alapiskola vendégeként látogatott Komáromba az Erkel Ferenc Ének – Zenei Általános Iskola gyermekkara, Pápáról, akik előadásukat az EB VMK nagyszínpadán Babits Mihály – Bródy János művével kezdték, melyet előbb versként adtak elő, majd pedig annak zenei feldolgozása következett:

 

Mindenik embernek a lelkében dal van, / És a saját lelkét hallja minden dalban
És akinek szép a lelkében az ének, / Az hallja a mások énekét is szépnek.

 

Gaudium


Széles repertoárjukban Bárdos-művek is szerepeltek, a zeneszerző születésének 125. évfordulója tiszteletére. Zenei feldolgozásaiból előbb három népdalt hallhattunk, majd pedig a Bikaviadal vérpezsdítő dallama következett, mely hatalmas sikert aratott a közönség körében. Ugyanilyen nagyszerű hangulatot teremtett a Jazz kánon, amely az énekkar statikus helyzetét mozgásra váltotta, dinamikussá tette.



A 4 – 6. osztályos tnulókból összetevődő kórus a Kormorán együttes népszerű dalával fejezte be koncertjét, A szeretet az egyetlen címmel

 

Ha a kérdésedre nincsen válasz, / nincsen felelet,
egyszerű, csak arra gondolj, / legyen szeretet.

És az égből az angyalok / úgy néznek majd reád,
megszületett ím prófétájuk, / az új emberkirály.(részlet)


Vezényelt a kórus két karnagya, Mészárosné Varga Veronika, valamint Fejes Emília.
A zeneileg kiművelt gyermeksereg előadásával elkápráztatta a komáromi közönséget. 

 

A kórusok sorrendjét a Gaudium, a Jókai Mór Alapiskola, valamint az Egressy Béni Városi Művelődési Központ vegyeskara zárta. A kórust az iskola gyermekkarának egykori lelkes tagjai alapították, akik már gyermekkorukban megszerették a közös éneklést. Nevük is ezt sugallja, hiszen a gaudium örömet, ujjongást jelent.

 

 


Előadásukat a lágy dallamú, ünnepi hangulatot teremtő Tavaszköszöntővel kezdték, mely egy ismeretlen szerző csodálatos műve. Vezényelt Stirber Lajos karnagy, a VOX HUMANA szellemi szülője,Magyar Kultúra Lovagja.


A következő két szám pezsgő, vidám hangulatra váltott, az egyik Bárdos Lajos Tréfás házasítója, a másik pedig Zsákovics László komáromi zenetanár, kortárs zeneszerző szerzeménye. A népszerű zeneszerző Tóth Elemér Kacsacsájának megzenésítésével fergeteges hangulatot teremtett a nézőközönség körében.
Zongorán kísért Fekete Éva, gitáron Siposs Jenő, vezényelt a kórus ifjú karnagya, Grassl Ferdinánd.

 

Az egész estét betöltő programot az Egyesített karok közös fellépése zárta, amelyben egy szlovák, valamint egy magyar népdalt adtak elő, „Takú som si frajerečku zamiloval”, valamint a Jaj de szép a komáromi Nádor utca címmel. A közkedvelt népdalokba a közönség is lelkesen bekapcsolódott. 

 

A több mint két órás műsorfolyam rendkívül gazdag élményben részesítette a pódiumon szereplő kórustagokat, valamint a közönséget, hiszen a zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza. (Kodály Zoltán)

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.