Nyitókép: MTVA

 

Tematikus műsorokkal élteti Szenes Iván emlékét és örökségét a közmédia. Az eMeRTon-díjas író, dalszövegíró, dramaturg, zeneszerző, érdemes művész április 25-én ünnepelné 100. születésnapját.

 

A száz évvel ezelőtt született dalszerző, Szenes Iván gazdag életműve nagy hatást gyakorol a magyar könnyűzenére. Minden idők legtöbbet játszott szerzőjének nevéhez több mint 2000 sláger, 200 színdarab, tucatnyi film és sok sikeres tévéműsor fűződik. Az olyan Szenes-dalok, mint a Nemcsak a húszéveseké a világ, az Úgy szeretném meghálálni, a Kislány a zongoránál vagy a Nehéz a boldogságtól búcsút venni a magyar kultúra kitörölhetetlen részévé váltak. Az évforduló alkalmából a közmédia számos tematikus műsort kínál, hogy széles körben éltesse Szenes Iván örökségét.

 

Április 22-től a Dunán és a Duna World műsorán rövid kisfilmek láthatók Nemcsak a húszéveseké a világ címmel. Megszólal többek között Kovács Kati, Korda György, Bodrogi Gyula, Nagy Feró, Frenreisz Károly, Bangó Margit, Dér Heni, Pély Barna, és megosztja személyes emlékeit Szenes Iván lánya, Szenes Andrea újságíró, műsorvezető is.

 hirdetes_810x300  

 

Április 25-én, Szenes Iván születésnapján, a Duna játék- és koncertfilmmel ünnepli a legendás alkotót. 22:10-től a 2 x 2 néha 5 romantikus vígjáték látható, amelyben az ismert slágerek dalszövegeit Szenes Iván írta. 23:43-tól a Szervusz, Szenes Iván tér című, másfélórás összeállítás kerül adásba, az elmúlt időszak Szenes Iván Emlékkoncertjeinek legemlékezetesebb dalait fűzi csokorba. Magyarország legnépszerűbb szerzőjének slágerei olyan sztárok tolmácsolásában csendülnek fel, mint Aradszky László, Koós János, Vastag Tamás, Balázs Klári és Korda György.

 

Duna Hogy volt?! című műsorban április 28-án tematikus adásban idézik fel Szenes Iván életének és munkásságának fontos pillanatait. Emellett a Magyarország, szeretlek! vetélkedő is bekapcsolódik az ünneplésbe, Szenes Ivánhoz kapcsolódó kérdésekkel és dalokkal.

 

Dankó Rádió április 20-án és 21-én Szenes-műveket játszik, és archív interjúkkal emlékezik meg a legendás dalszerzőről. A megszólalások betekintést engednek Szenes Iván életébe, gondolataiba és művészi vízióiba, valamint megmutatják, mi tette őt egyedülállóvá a magyar könnyűzene világában. A karcagi Dankó Klub összefoglalóját április 21-én, vasárnap 11:04-től hallhatják több Szenes Iván-sláger vadonatúj feldolgozásával.

 

Kossuth Rádió Örökzöld című műsorában május 4-én, 19:05-kor Szenes Iván lányával, Szenes Andreával hallhatnak interjút, és nem maradnak el a legnagyobb Szenes Iván-slágerek sem.

 

Az évforduló alkalmából a közmédia egész évben tisztelettel adózik Szenes Iván emléke előtt, hogy felhívja a figyelmet az alkotó megkerülhetetlen jelentőségére a magyar könnyűzene és kultúra világában.

 

MTVA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!