Nyitókép: Körkép.sk

 

A komáromi Limes Galéria ismét új kiállításnak adott otthont, ám jelenleg a galériának helyet adó Katona-templom emeleti részén, amely egykoron a kórus helyszínéül szolgált, most pedig Dúdor István, a gömöri táj híres festőjének nevével fémjelzett teremként fogadja be a képzőművészet remekeit.



A jelenlegi tárlat Mikóczy Dénes alkotásaiból nyílott és a SZÍN TÉR összefoglaló nevet viseli. A képgyűjtemény komáromi bemutatása a Pro Arte Danubii – Duna Mente Művészetéért Polgári Társulás szervezésében valósult meg.

 

A tárlatot annak kurátora és rendezője, Farkas Veronika művészettörténész nyitott meg, üdvözölve a képzőművészt és a jelenlévő vendégeket. Az általa elmondottakból Mikóczy Dénes művészetéről és az ezzel összefüggő szervezői tevékenységéről a következőket tudhattuk meg:

 hirdetes_810x300  

 

 

A művész már második évtizede folyamatosan szervezi a MEGER Art Nemzetközi Képzőművészeti Szimpóziumot, amelyen számos ország száznál is több képzőművésze vett eddig részt. Saját alkotásai magán galériájában is megtekinthetőek, melyeknek művészeti megjelenítését nem szívesen sorolja -izmusokhoz, stílusokhoz. Mikóczy Dénes leginkább akrillal fest vászonra, a grafikai technikák közül a linómetszés áll hozzá a legközelebb. 

 

A kurátor a jellemzésbe belefoglalta Nemes László, erdélyi származású neves festőművész pályatársáról megfogalmazott gondolatait is:

 

Mikóczy Dénes tudatosan felvállalja azt az eszmei és hitbeli örökséget, ami meghatározza alkotói és szervezői munkásságát és az életét: a teremtés iránti vágy és az elkötelezettség feladatát. Bizonyos kettőség jellemzi, egyfelől a „navigare necesse est” gondolatisága – szembesülni, látni, tapasztalni – de valami örökletes módon mindig visszahúzza, mert a lelke mélyén ott él a tagadhatatlan lokálpatriotizmusa. Ő mindig visszatér a szeretett Csallóközébe, a szülőföldre. Alkotásait is ez jellemzi, a mélyről jövő tiszta szeretet, a tisztelet a látvány és a megélt dolgok iránt. A „navigare necesse est”a látni, nézni, érteni megtanulni és hazahozni feladat parancsát teljesíti. Ez látszik alkotásain: a míves linómetszetek mellett a különös színharmóniák szimbolikus ereje hatja át munkáit” 

 

 

Mikóczy Dénes festőművész a következőképpen vall saját alkotásairól:

 

Próbálkozom az emberek békés együttéléséért tenni, alkotásaimban rámutatni mindannyiunk közös, kisajátíthatatlan értékeire, feltárva a lehetőséget ezen értékeknek, számunkra közös forrást betöltő mivoltjára, amit lehet az én vágyamként, akár álmomként is érteni.

 


Az életet nagy kalandként, visszafordíthatatlan lehetőségként érzem és élem meg, amit maradandó értékekkel igyekszem megtölteni, gazdagítani, amely értékek majd valamiféle hologramként itt maradnak teremtett világunkban, abban a reményben, hogy az picit jobbá váljon. Hiszem és vallom, hogy álmok nélkül nem születhetnek nagy dolgok…és kis dolgok sem. A jól megálmodott dolgok pedig előbb-utóbb valósággá válnak.

 

Mikóczy Dénesnek számos kiállítása volt már nem csupán szűkebb régiójában, de határainkon túl is. Az érdeklődők megtekinthették alkotásait Nagymegyeren, Komáromban, Pozsonyban, Félen, Nagyszombatban, Győrben, Lendván, Budapesten és sok más helyen.

 

 

Csoportos kiállítások részeseként, a számos hazai és magyarországi galéria mellett, több alkalommal bemutatta alkotásait Ausztriában, Salzburgban is. 

 

Az ünnepi megnyitót a csodálatos hangú Varga Mónika tette szebbé, aki saját, teljesen friss szerzeményével köszöntötte az alkotóművészt.

 


A köszöntőt és a műsort követően a közönség érdeklődéssel szemlélte az érdekes, fantáziát megmozgató színgazdag alkotásokat.

 

A Limes Galéria SZÍN TÉR című tárlatát 2024. április 28-ig, hétköznapokon 14.00 – 17. 00 óra között tekintheti meg a közönség, esetlegesen más időpontokban személyes megegyezés szerint. Érdeklődni a +421 903 719 493-as telefonszámon lehet. 

 

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!