Közép-Kelet-Európa elveszítheti az ENSZ legfelsőbb vezetői posztjáért zajló versenyt, miután az Európa ezen részéből induló jelölteknek nem sikerült túl fényesen a kampány korai szakasza – írta a Politico.eu diplomaták és ENSZ megfigyelők nyilatkozataira hivatkozva. A hamarosan megüresedő főtitkári pozícióra Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter is igényt tart, bár hivatalosan még nem szállt be a versenybe.

 

Nagy-Britannia ENSZ nagykövete, Matthew Rycroft az uniós nagykövetek egyik zártkörű januári találkozója alkalmával két, a helységben jelen levő diplomata elmondása szerint azt mondta, hogyha a kelet-európai kormányok komolyan gondolják igényüket a pozícióra, új jelölteket kell állítaniuk.

 

ENSZ, Főtitkár, közgyűlés
Az Egyesült Nemzetek Közgyűléseinek ülésterme. Forrás: totallycoolpix.com

 

Mivel Nagy-Britannia az ENSZ Biztonsági Tanács egyik vétójoggal rendelkező tagja, könnyen alááshatja a közép-kelet-európai jelöltek, köztük Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter esélyeit is, aki egyébként hivatalosan még nem kapcsolódott be a versenybe.

 hirdetes_300x300  

 

„Ha a kelet-európaiak képesek jól együttműködni, most összedugják a fejüket és kitalálják, kinek van a legnagyobb esélye a poszt elnyerésére és melyik gyengébb jelölteket áldozzák fel”, mondta Richard Gowan, az Európai Külkapcsolati Tanács munkatársa, majd hozzátette – „De erre ne képesek”.

 

Jóval nagyobb kaliberekkel kell megküzdeni

 

A Politico.eu hat, nevük elhallgatását kérő diplomatára hivatkozva azt írja, hogy az ENSZ Fejlesztési Program vezetője, az új-zélandi Helen Clark, és a korábbi portugál ENSZ menekültügyi főbiztos, António Guterres messze felülmúlták a közép-kelet-európai jelölteket az ENSZ Közgyűlésének áprilisi meghallgatásán, aminek második fordulója június 7-én esedékes.

 

Miroslav Lajcák, ENSZ Főtitkári poszt, jelöltek
A képen a legesélyesebb jelöltek balról jobbra haladva: Irina Bokova, Helen Clark, Natalia Gherman és Antonio Guterres látható. Forrás: Euronews.com

 

Sokat változtathat az esélyeken a bolgár Kristalina Georgieva ringbe-lépése, akit Washington és London is szívesen látna az ENSZ élén. Ő már korábban is jelöltette magát, de a jelölésért folytatott küzdelemben alulmaradt az UNESCO főigazgatója, a szintén bolgár Irina Bokovával szemben. Ha Georgieva mégis indulna a posztért, valószínűleg Bulgáriára nagy nyomás nehezedne, hogy őt, és ne Bokovát támogassa. Bokova ez esetbe kiesik a jelöltek közül, vagy egy másik ország jelöltjeként újra ringbe szállhat.

 

Közép-kelet-európai szövetség van kibontakozóban a jelöltállításnál

 

Egyébként Georgieva egy vasárnap adott interjúban élesen kritizálta az ENSZ támogatási programjait és a szervezet tehetetlenségét. Ugyanakkor egy brit lap arról számolt be, hogy Csehország, Magyarország, Románia és Albánia támogatnák a Világbank volt alelnökét a posztért vívott küzdelemben.

 

un_candidate_lajcak
Komoly jelöltekkel kell a szlovák külügyminiszternek megküzdenie a főtitkári posztért. A táblázat a jelöltek nevét, származását és legfontosabb betöltött pozícióit foglalja össze. Táblázat: Körkép.sk

 

Miroslav Lajčák jelenleg Szlovákia soros elnökségére hivatkozva nem lépett hivatalosan is a versenybe. A kormány támogatását magáénak tudhatja, a külföldi döntéshozókét már kevésbé. Jelenleg a jelöltek hivatalos sázma 9, ehhez jönne még többek között Lajčák és Georgieva. A legesélyesebb jelölteknek Bokovát, Clarkot és Guterres-t tartják.

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: UN.org

 

Kapcsolódó hírek: 

 

Miroslav Lajčák ENSZ főtitkár szeretne lenni

 

Az ENSZ 400 ezer szír menekült elosztására szólította fel a világot

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!