Vészesen közelegnek a szeptember 24-i választások, és az elmúlt hetek eseményi sokak számára tették egyértelművé, hogy a német parlamenti választások legnagyobb esélyese még mindig Angela Merkel jelenlegi kancellár. És Schulz? A szociáldemokraták jelöltjének egy nem túl sikeres tévés szereplés után tudomásul kellett vennie a politikai valóságot.

 

Martin Schulz, az SPD kancellárjelöltje az elemzők és a német közvélemény szerint sem volt túl meggyőző Merkellel közös tévés vitáikon. Ahogy korábban írtuk róla, azon a bizonyos tévés vitán elég visszafogottan mondtak véleményt egymásról a felek, és könnyen lehet, hogy Schulz Merkel győzelmére rendezkedik be – és nyilván nem akar rosszban lenni leendő főnökével.

 

Azonban a szociáldemokraták nem nagyon nyugodhatnak meg. A legutolsó közvélemény-kutatások szerint az SPD népszerűségi indexe 20 százalékra csökkent.

 

 hirdetes_810x300  
Forrás: DW.com

 

Schulz már a másodhegedűs szerepére gyúr

 

Schulz a hét elején a leendő koalíciós partnereknek kemény feltételeket szabva azt üzente, hogy csak az óvodák ingyenessé tétele, a bérkülönbségek csökkentése és a stabil nyugdíjak biztosítása mellett hajlandó bárkivel kormányozni. Hozzátette:

 

„Bárki, aki meg akar szabadulni Merkeltől, szavazzon Schulzra – ez teljesen egyértelmű”

 

A szociáldemokraták nyilván tudják, hogy aligha van esélyük fordítani az álláson. A fenti Schulz idézet sem Merkel gyengítését szolgálja, sokkal inkább a többi párt gyengítését, mert azok gyengébb szereplése az SPD-t hozzák helyzetbe a koalíciós tárgyalásokon.

 

Egyesek szerint Martin Schulz egy koalícióban (CDU/CSU-SPD) megkapná a külügyminiszteri vagy az alkancellári posztot.

 

Német választások: Schulz már csak a külügyminiszteri székre pályázik?

 

A dilemma a koalíciós partner kiléte

 

A várható választási eredmények jelen helyzetben nem túl képlékenyek. Merkelt a legtöbb tévés szereplésén a migráció miatt vonják kérdőre, de a tény, hogy legnagyobb riválisa, Martin Schulz szintén a bevándorlás nagy híve (aki megvonná a kelet-európai országoktól az uniós forrásokat a kvóták elutasítása miatt), nem hagy túl sok választási lehetőséget azoknak a választóknak, akiknek döntését a migrációs politika határozza meg.

 

Ha Merkel győz, a következő nagy dilemma a koalíciós partner személye lesz, illetve hogy mennyire kényelmes többségű koalíciót tud kialakítani. A harmadik legerősebb német párttal, a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) senki sem akar koalícióra lépni, a Baloldal szintén a periférián van, tehát maradnak a Zöldek és a szabaddemokraták. A többi párt ereje jelenleg nem túl meghatározó.

 

Azonban Merkel és a bajor testvérpárt, a CDU közt még lehet feszültség. Bajorország az egyik leginkább migrációtól terhelt tartomány Németországban, nem véletlenül sürgeti a CSU, hogy az országba beáramló migránsok számát évi 200 ezer főben limitálják. Ezt azonban Merkel több nyilatkozatában is elutasította, szerinte nem lehet felső határt szabni a szolidaritásnak. Az OECD tanulmánya szerint Németországnak évi 200 ezer bevándorlóra lenne szüksége, hogy ne kellejen komolyabb adóemelést eszközölnie az államnak (erről bővebben itt olvashat).

 

Balra a német tartományokat láthatjuk gazdasági fejlettség szerint, jobbra pedig a Merkel pártjának választási eredményeit a 2013-as szövetségi választásokon. Forrás: Bloomberg.com

 

A brit példa: lehet még nagy meglepetés

 

A brit választások azonban megmutatták, hogy mindig történhetnek meglepetések. Theresa May akkor még csak megbízott kormányfőként azért írt ki előrehozott parlamenti választásokat, mert a közvélemény-kutatások és általában a közhangulat azt jelezte, történelmi győzelemre készülhet fel. A választások előtti néhány hétben történt súlyos terrortámadások az országban azonban teljesen felborították a közhangulatot – és May épp hogy csak kormányon tudott maradni.

 

Angela Merkel a berlini fal leomlásánál. Fotó forrása: BBC.com

 

Körkép.sk, Bloomberg.com

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!