Vasárnap este nyolckor ért véget a katalán népszavazás, amelynek eredményét hétfő reggel Jordi Turull, a katalán tartományi kormány szóvivője jelentette be.

 

Eszerint a voksolók 90 százaléka a függetlenség mellett szavazott, ez 2,26 millió szavazatot jelent. A szóvivő elmondta, hogy nagyjából 8 százalék utasította el az önállósodást, és még 15 ezer szavazat vár megszámolásra.

 

A részvételi arány 42,3 százalékos volt (a szavazatra jogosultak száma a tartományban 5,34 millió). A tartományi kormány azonban hangsúlyozta, hogy sokan a spanyol rendőrség beavatkozásai miatt nem tudtak az urnákhoz járulni.

 

 hirdetes_810x300  

850 sérült

 

A legutóbbi jelentések szerint 844 sérültje van a tegnapi brutális rendőrségi beavatkozásoknak, amelyekről a spanyol belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy arányosak és szükségszerűek voltak, hogy megakadályozzák a  „törvénytelen” referendum lefolytatását. 16 ezer rohamrendőrt vetett be a központi kormányzat.

 

„Ha az emberek ragaszkodnak ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyják a törvényt és következetesen törvénytelenül és alkotmányellenesen cselekszenek, akkor bűnüldöző szerveknek a feladata betartatni a törvényt”

 

csatlakozott a spanyol külügyminiszter, Alfonso Dastis.

 

A tömeg, a rohamrendőrök, közöttük pedig a tömeget testükkel védő katalán tűzoltók. A délután második felében már ők kaptak a rendőröktől. Fotó: Politico.eu

 

A rendőrök gumibotokat, és gumilövedéket is bevetettek, de nem bántak éppen kesztyűs kézzel a szavazókkal, sőt a katalán rendőröket és tűzoltókat is megtámadták, ha azok számon kérték rajtuk durva fellépésüket az egyébként békés szavazókkal szemben, aki legtöbbször feltartott kézzel vonultak a szavazóhelyiséghez, hogy bejussanak.

 

Számos megdöbbentő fotó és videó látott napvilágot és került fel a közösségi oldalakra. A Körkép.sk is élőben követte az eseményeket, ide kattintva megtekintheti a legdurvább jeleneteket.

 

A spanyol kormányfő, Mariano Rajoy esti sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta, hogy a katalán népszavazás és annak eredménye

 

„a demokrácia lényegének megvetése”.

 

Mi jön most

 

A Calres Puigdemont, tartományi elnök bejelentette, hogy a népszavazás eredményeképpen Katalónia jogot szerzett az önállósodásra. Kérdés azonban, hogyan tudja ezt a jogot érvényesíteni. A spanyol alkotmány ugyanis oszthatatlannak határozza meg Spanyolországot, a spanyol nemzeten kívül pedig más nemzetet nem ismer el.

 

A CNBC amerikai hírtévének nyilatkozva az egyik katalán férfi elmondta:

 

„Mindig is a függetlenség ellen voltam, de az, amit a spanyol állam művelt, megváltoztatta az álláspontomat. Az állami rendőrség és a polgárőrség bűnözőként kezelt bennünket”

 

A spanyol rendőrség fellépése mindazonáltal csak olaj volt a tűzre. A katalánok már nem csak hogy a karhatalom ellenében sikeresen lebonyolítottak egy népszavazást, amivel más nemzeteknek is precedenst teremtettek, de a brutális rendőri erőszak ellenére (néhány kivételtől eltekintve) teljesen békés úton érték el ezt az eredményt.

 

Ilyen volt a katalán függetlenségi népszavazás: vér és káosz (Koraesti összefoglaló)

 

Körkép.sk, CNBC.com

Nyitókép: CNBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!