Peter Kažimír szlovák baloldali pénzügyminiszter minden íratlan szabályt felrúgott azzal, hogy az utolsó pillanatban jelöltette magát az eurócsoport 19 tagállamból álló tanácsának elnöki posztjára, és egyúttal felborította az EU politikai csoportjai közti egyensúlyt – írja a Politico.eu brüsszeli hírportál.

 

A szlovák tárcavezető jelölése ugyanis szembe megy az európai szocialisták akaratának, akik a portugál Mário Centeno-t támogatják a januárban visszavonuló Jeroen Dijsselbloem székéért folyó versenyben. A mezőny elég erős: Kažimírnak Centenón kívül a luxemburgi liberális Pierre Gramegnával, és lettországi Zöldek színeiben induló Dana Reizniece-Ozolával kell megmérkőznie. Ők négyen a legesélyesebbek.

 

Kažimír„kiszámíthatatlan” természete miatt esett ki a szociáldemokraták jelöltlistáról. A Politiconak nyiltkozó több eurozónás képviselő szerint a smeres pénzügyminiszter, „hamarabb beszél, mint gondolkodna”, és volt olyan is, aki szerint a szlovák politikus képtelen lenne anélkül végezni a munkáját, hogy másokat sértegessen.

 

 hirdetes_300x300  

A V4 erősödésével felértékelődnek a megalkuvók is. Kell-e temetni a visegrádi együttműködést?

 

Megtorlás az EMA-ért? 

 

A brüsszeli hírportál felhívja a figyelmet, hogy „Szlovákia csavartlabdája” két héttel azután érkezett, hogy Pozsony elvesztette az Európai Gyógyszerügynökségért (EMA) folytatott harcot, ráadásul Pozsony még a kiválasztás első körét sem élte túl.

 

Az egyik szlovák kormánytisztviselő úgy nyilatkozott, szó sincs róla, hogy Kažimír jelölése a kudarccal végződő EMA-szavazás megtorlása lenne, ugyanakkor az egész helyzet azt a benyomás keltette, mintha az EU nyugati országai előnyben lennének részesítve a keletiekkel szemben. Épp ezért, ha az euróövezet pénzügyminiszterei ismét leszavaznák Szlovákiát, „az olyan kelletlen látszatot keltene, amely elmélyíteni a Nyugat és Kelet közti szakadékot”.

 

Az Európai Bizottság meglepett képviselői úgy vélik, Kažimír jelöltsége eléggé megkavarja a dolgokat, és csökkentheti a baloldali uniós blokk esélyeit arra, hogy megtartsa az olyan uniós intézmény (az Eurócsoport) irányítását, ahol még ők vannak többségben.

 

Az Európai Bizottságban, az Európai Parlamentben és az Európai Tanácsban jobboldali konzervatív vezetők ülnek (legalábbis pártcsaládjuk szempontjából konzervatívok – a szerk. megj.), és az Európai Néppárt konzervatív pártcsalád szándékosan nem állított saját jelöltet, hogy a viszonylagos békét fenntartsák a baloldali pártcsaláddal.

 

Pozsony elvérzett a harcban. Amszterdam lesz az Európai Gyógyszerügynökség új székhelye

 

Könnyen borulhat a szocialisták terve

 

Centeno még mindig a legesélyesebb jelölt az eurócsoport élére, főleg, hogy a francia pénzügyminisztérium egyik tisztviselője szerint a Harvardon végzett portugál közgazdász „nyilvánvalóan azon jelöltek közé tartozik, akik megfelelnek a három kritériumnak: kompetencia, tapasztalat és jövőkép”.

 

De Kažimír váratlan (?) döntése csökkenti Centeno esélyeit, mivel a pénzügyminisztereknek így várhatóan több fordulóban kell majd szavazniuk. Minden ország egy szavazattal rendelkezik, a győztesnek pedig többséget kell szereznie (50 % +1 szavazat). Ha jelöltek egyike sem kap a 19 szavazatból legalább 10-et, több fordulóra lesz szükség – azzal, hogy felajánlhatják visszalépésüket.

 

A várhatóan hétfőn hivatalosan is bejelentett győztes hatalmas befolyással bír majd az euróövezet gazdaság- és monetáris politikájára, épp egy olyan időszakban, amikor ambiciózus tervek készülnek a mélyebb integráció és az EU reformja kapcsán. Az Eurócsoport leendő elnöke előtt álló következő kihívás a Görögország feletti pénzügyi gyámkodás lassú leépítése lesz, amely a 86 milliárd eurós mentőcsomagból való kihátrálást jelenti jövő nyáron.

 

A szavazás most hétvégén lesz, a győztes pedig már hétfőn bemutatkozhat Brüsszelben.

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!