Peter Pellegrini szlovák kormányfő hétfőn Bécsben találkozott Sebastian Kurz osztrák kancellárral. Több fontos kérdésről is tárgyaltak, az osztrák családi pótlék ügye és a Visegrádi Négyek együttműködése is téma volt.

 

Pellegrini a találkozó utáni sajtótájékoztatón kijelentette: Szlovákia nem ért egyet az osztrák családi pótlékra vonatkozó törvényjavaslattal, de tiszteletben tartja azt. A szlovák álláspont szerint, ha valaki ott dolgozik, ugyanannyi adót fizet, mint más, ugyanazokat a kedvezményeket is kapja meg, mint más.

 

Sebastian Kurz osztrák kancellár ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a koalíciós kormánya által beterjesztett javaslat nem diszkriminatív.

 

 hirdetes_810x300  

„Ha egy szlovák Ausztriában dolgozik, gyermekei pedig Ausztriában élnek, ugyanazt a családtámogatást kapja meg, mint bármelyik másik osztrák, dán vagy cseh”

 

fogalmazott. Peter Pellegrinivel megállapodtak abban, hogy az osztrák fél további részleteket közöl majd a törvényjavaslattal kapcsolatban a nagykövetségen keresztül, a szlovák kormány pedig azok áttanulmányozása után mond további véleményt. Ez a lépés valószínűleg egy időre lezárja a témát a két ország között.

 

Osztrák családi pótlék: A szlovák kormány szerint Ausztria aláássa az egységes Európa ideáját

 

Peter Pellegrini kijelentette, hogy a Visegrádi Négyek soros elnöki posztját július 1-jén átvevő Szlovákia

 

„egységesíteni akarja a tagállamok véleményét, pozitív, európabarát javaslatokkal akar előállni, illetve konszenzusépítéssel segíteni a szintén júliusban kezdődő osztrák uniós soros elnöki munkát”

 

Pellegrini ezzel kapcsolatban kiemelte, „nem lehet az országokat jókra és rosszakra osztani”.

 

Kissé talán meglepő ilyet hallani egy nem visegrádi országgal folytatott találkozó alkalmával. Ami azonban érdekes, hogy nem hangzott el el konkrétan „a menekültkvóták elutasítása” Pellegrini nyilatkozatában, csupán „Szlovákia világos álláspontját” említette, ugyanakkor kiemelte az osztrák féllel való együttműködést a migránsok ideiglenes elszállásolása kapcsán és az asszír keresztények befogadását.

 

Pellegrini beszélt a „külső határok egyértelmű rendszerben történő védelméről”, amelynek nem csak formálisnak kellene lennie, hogy

 

„egyértelmű rendszert alakítsunk arról, hogyan védelmezzük a külső határokat, és hogyan fogjuk azokat az embereket kezelni és hogyan adhatnak be menekültkérelmet, akik ezeket a határokat át akarják lépni”

 

A Szlovákiától eddig sem szokatlan „enyhébb” megfogalmazás a menekültkérdéssel kapcsolatban nem véletlen. Elkezdődött ugyanis a 2021-2027-es uniós költségvetés vitája, Brüsszel pedig egy olyan javaslattal nyitott, ami csökkentené azon országok támogatási keretét, akik nem fogadnak be migránsokat, vagy sértik az „európai értékeket, mint a jogállamiságot”.

 

Vége az aranykornak? Szlovákia 1,5 milliárd euró uniós támogatástól eshet el – de lehet ez több is

 

Szlovákia valószínűleg a Brexit miatti visszavágások miatt 1,5 milliárd euróval kisebb keretre számíthat a kohéziós és mezőgazdasági támogatási keretből és ez a hiány tovább nőhet, ha Brüsszel a „rebellis” országok közé sorolja Pozsonyt. Ráadásul Ausztria azok közé az országok közé tartozik, amely nagyobb visszavágásokat szorgalmaz a közös kasszából (mert ő nettó befizető).

 

A szlovák kormányfő, úgy látszik, vette a jeleket: Szlovákiát eddig sem sorolták azon országok közé, ahol a jogállamiság vagy migránsok miatt pénzbeli megvonásokat helyeztek volna kilátásba Nyugaton, míg a többi visegrádi országnál igen, így vélhetően esélyt lát arra, hogy Szlovákia minimális veszteséggel kerülhet ki a költségvetési vitából.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Glob.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!