Sajid Javid, az Egyesült Királyság belügyminisztere pénteken bejelentette, hogy a brit belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint egyre nő a La Manche csatornán kis hajókkal érkező, Nagy-Britanniába illegálisan bejutni akaró migránsok száma.

 

Javid a legutóbbi információk fényében azonnal felvette a kapcsolatot francia kollégájával, hogy egyeztessen a helyzet megoldásáról. A brit belügyminisztérium szerint a csatornán szerencsét próbáló migránsok számának emelkedése „aggasztó, mert csak idő kérdése, hogy tragédia következzen be”.

 

November eleje óta 221 illegális bevándorló próbált átkelni kis csónakokon a La Manche csatornán, hogy Nagy-Britanniába jusson. És ez csak az a szám, amiről a brit hatóságok tudnak. Péntek reggel Dover kikötővárosánál 12 határsértőt vettek őrizetbe. A csatorna mindkét oldalán a tisztviselők felhívták a figyelmet a kis csónakokban rejlő veszélyekre: a La Manche csatorna ugyanis a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonalán fekszik. A rendőrség ahhoz hasonlította az áthaladást rajta, mintha gyalogosan akarna valaki átjutni a legforgalmasabb autópályán.

 

 hirdetes_810x300  

Macron kizárná a Schengenből a migránsokat be nem fogadó tagállamokat

 

A pénteken reggel elfogott migránsokat partra szállították, orvosi vizsgálatnak vetették alá, majd átadták őket a bevándorlási hatóságnak. A pénteki esetet megelőzően egy 40 fős csoportot mentettek ki a tengerből karácsony napján.

 

Javidot „gold commandernek”, vagyis „aranyparancsnoknak” nevezeték ki, vagyis ő viseli a teljes felelősséget a La Manche csatornán történő, migrációval összefüggő incidensekért, az ő dolga kidolgozni a stratégiát a helyzet kezelésére.

 

Bridget Chapman, a Refugee Action Network migránsokat segítő szervezetének képviselője szerint az egyre gyakoribba váló kiscsónakos próbálkozások hátterében az áll, hogy a Csalagút francia bejáratánál, Calais környékén szigorították a biztonsági intézkedéseket. A vonatok és kamionok már kerítéssel elválasztott utakon haladhatnak, így a migránsok nem tudnak felkapaszkodni rájuk, így kéntelenek voltak új útvonalat találni Nagy-Britannia felé.

 

Miközben a tél enyhébb, az embercsempészek kihasználják a Brexitet, hogy pénzt csikarjanak ki a migránsoktól. Azt mondják nekik, hogy ez az utolsó esélyük, mert a britek távozásával az Unióból már nem lesz több lehetőségük.

 

A BBC megjegyzi, hogy a 2011-től tartó szír polgárháború óta mintegy ötmillió szíriai állapolgár hagyta el hazáját és menekült el elsősorban Európa irányába. A brit belügyminisztérium adatai szerint az elmúlt két évben azonban több iráni állampolgár adott le menekültkérelmet, mint a többi országból érkezők összesen.

 

Muscat kormányfő: Málta soha nem lesz migránsközpont a Földközi-tengeren

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!