Nyitókép forrása: kyivpost.com/Volodimir Zelinszkij az ukrán elnök szerepében a népszerű sorozatban

 

Egy nappal a szlovák elnökválasztás második fordulója után Ukrajnában is elnökválasztás tartanak. A vasárnapi voksolás fő esélyese pedig humorista, pedig örömre nincs okuk az ukrán állampolgároknak: háború dúl, szegénység van és burjánzik a korrupció. Olyannyira, hogy Kijev hitelezői már többször figyelmeztették az ukrán vezetést, hogy ha nem az ország megerősítésére használják a kapott összegeket, gondok lesznek.

 

Ukrajnában öt éve dúl polgárháború az oroszbarát szeparatisták és a jelenlegi államvezetés között, amelynek eddig 13 ezer halálos áldozata van. A konfliktus miatt az ország súlyos gazdasági problémákkal küzd. Nyugati pénzügyi támogatás ugyan érkezik az országba, de a korrupció nagysága miatt szinte semmilyen hatással sincs az emberek életére. Aki teheti nyugat felé vándorol, elsősorban Lengyelországba és onnan még nyugatabbra, de szép számmal érkeznek ukrán munkavállalók Csehországba, Szlovákiába és Magyarországra is.

 

Mogherini: az EU továbbra is elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett

 hirdetes_300x300  

 

Kétséges a második második számú befutó

 

Az ukrán elnökválasztás vasárnapi, első fordulójának fő esélyese egy humorista, Volodimir Zelinszkij, aki egy tévésorozatban alakítja Ukrajna elnökét. Az áthallás tehát megalapozott, kérdés, mennyire lesz ez elég a szavazók szemében. Zelinszkij korrupció ellenes programmal próbálja meggyőzni a választókat, és béketárgyalásokat ígér.

 

A második hely már nem ennyire egyértelmű. Egyes felmérések szerint a jelenleg regnáló államfő, Petro Porosenko kerül be Zelinszkij mellé a második körbe. Porosenko javára szól, hogy az ő elnöksége idején vált ki az ukrán ortodox egyház az oroszból és az ő választási ciklusában kaptak az ukrán állampolgárok vízummentes beutazási lehetőséget az EU-ba. Azonban nem tudott áttörést elérni az országot kettéosztó háborúban, jelentős megszorításokkal sújtotta a lakosságot, nyugatbarát kormányában pedig burjánzik a korrupció (ez nem jelenti azt, hogy majdani forradalomban megdöntött Janukovics-rezsim jobb lett volna).

 

Más felmérések Julija Timosenkót teszik a második befutó helyre. Előnye és hátránya egyben, hogy korábban már volt miniszterelnök. A majdani forradalom idején azonban Janukovics börtönbe záratta, majd a tömeg szabadította ki a zavargások idején. Megítélése enyhén szólva is ellentmondásos, és bár sokáig utcahosszal vezetett a két másik jelölt előtt, ez mára megváltozott. Timosenko a Porosenko-féle gázáremelést „népirtásnak” nevezte, nyugdíjemelést ígér, magát pedig a forradalom mártírjának állítja be.

 

Ukrajna 529 millió euró hitelt kapott a Deutsche Banktól

 

Lesújtó közhangulat

 

Az ukrán választók tehát arról fognak dönteni, hogy egy teljesen új arcot választanak, vagy a már ismert (és némileg elhasználódott) politikusokra adják szavazatukat. Mindeközben hatalmas a kivándorlás Európa és Oroszország felé, az ukrán gazdaságot megsarcolja az orosz katonai jelenlét a Fekete-tengeren – pedig, paradox módon Ukrajna elsőszámú kereskedelmi partnere továbbra is Oroszország maradt.

 

A politikuskba vetett bizalom elképesztően alacsony, a felmérések szerint az ukránok mindössze 9 százalék bízik a kormányban, ami világrekordnak számít. Összehasonlításképp, a világ összes országát magába foglaló globális átlag 56 százalékos. További érdekes adat, hogy a felnőtt lakosság csak 12 százaléka bízik a választások tisztaságában, miközben 91 százalékuk meg van győződve, hogy kormányukat menthetetlenül átjárja a korrupció.

 

Nem csak az ukrán átlagpolgárok aggódnak. a Nyugat sem magabiztos Ukrajna kérdésében. Rengeteg pénzt és energiát öltek az ország nyugati integrációjába – dacára, hogy a nyújtott segítség bizonyos személyek zsebében landolt ahelyett, hogy megerősítette volna a gazdaságot. Ugyanakkor a legesélyesebbnek tartott Zelinszkij győzelme elég kiszámíthatatlanná tenné az ukrán politikát.

 

Ám nem kell előre inni a medve bőrére. Az ukrán felmérések megbízhatósága erősen kétséges. Ha lesz második forduló, arra árpilis 11-én kerül majd sor.

 

Kiszámíthatatlan a kimenetele az ukrán elnökválasztásoknak

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!