Nyitókép forrása: nytimes.com

 

A skót miniszterelnöke (első minisztere), Nicola Sturgeon szerint eljött az ideje Skócia függetlenné válásának. A Skót Nemzeti Párt kormányzópárt Edinburghban rendezett tavaszi kongresszusán kijelentette, hogy a Skóciában élő és dolgozó külföldi uniós polgárok a skót nemzet tagjai, és a szeretné, ha a Brexit után is azok maradnának.

 

A skót első miniszter Theresa May kormányfőt és a brit konzervatív kormánypártot „szégyenteljes, ellenséges környezet” kialakításával vádolta meg, ezért elérkezettnek látja az időt, hogy „Skócia megerősítse a ott dolgozó uniós polgárok „közülünk valók és teljes szívünkből azt kívánjuk, hogy maradjanak”. Hangsúlyozta,hogy a „skót függetlenségi mozgalom a progresszív, befogadó internacionalizmus híve”.

 

Ezzel párhuzamosan kijelentette, hogy kormánya májusban újabb függetlenségi népszavazás kiírását lehetővé tevő törvényjavaslatot terjeszt be, annak ellenére, hogy a brit kormány nem akarja engedélyezni az újabb referendumot, arra hivatkozva, hogy nem növekszik a lakosság körében a függetlenség támogatottsága.

 hirdetes_300x300  

 

Brexit – A skót miniszterelnök szerint 2021-ig újabb függetlenségi népszavazást kell tartani

 

Ezt azonban a legutóbbi felmérések cáfolják: a Skóciában élő lakosság 52 százaléka választaná a kilépést az Egyesült Királyságból, igaz, ezt a kérdést elsősorban a Brexit szempontjából vizsgálják, vagyis abban esetben támogatják a kiszakadást, ha a Brexit megvalósulna.

 

Más felmérések már eleve arra keresték a választ, hogy mikor kerüljön sor a függetlenségi referendumra. A skót kormányzat még a parlamenti választási ciklus vége előtt, vagyis a következő két évben szeretné megvalósítani a népszavazást.

 

Brexit – Theresa May számára immár a lét a tét

 

Referendum kérdését taglaló felmérések elég vegyes képet mutatnak. Van, amely szerint a megkérdezettek 34 százaléka egyáltalán nem akar referendumot a függetlenségről, 21 százaléka szeretne két éven belül, de 36 százalék csak ennél később (egy jelentős részük tíz éven belül egyáltalán nem akar ilyen népszavazást). Más felmérések ezzel szemben azt mutatják, hogy Brexit esetén 63 százalék akarnak a következő 2 évben függetlenségi népszavazást, 12 százalék pedig 2-10 év távlatában látja ugyanezt. A népszavazást nem akarók aránya nagyjából egyezik a másik példával

 

A 2014-es függetlenségi referendumon a bennmaradás pártiak győzedelmeskedtek 55 százalékkal. A londoni központi kormányzat természetesen úgy véli, hogy a 2014-es referendum egy egész nemzedékre rendezte ezt a kérdést, bár a különbség nem túl meggyőző.

 

Küszöbön egy újabb északír-brit konfliktus? A “kemény brexit” miatt újra fellángolhatnak az indulatok

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!