Nyitókép forrása: bbc.com

 

Orosz nyomozók szerint a vasárnapi moszkvai repülőgép-szerencsétlenség oka pilótahiba is lehetett. A fekete-dobozokat még vizsgálják, a hírek szerint heteket kell majd várni az eredményre.

 

A seremetjyevói reptéren kényszerleszállás közben kigyulladt gépen 41 ember lelte halálát. A gépbe állítólag röviddel a felszállás után villám csapott, ami kiiktatta a kommunikációs rendszert. A pilóták másodszorra tudták letenni a gépet, ám az nem ment zökkenőmentesen. A durva földet éréskor a géptörzs hátsó része kigyulladt. 41 ember megfulladt a füstben, vagy halálra égett.

 

A gép személyzetének tagjai kitartanak a villámcsapás elmélete mellett, a gyors leszállás azonban nem bevett gyakorlat ilyen esetekben. Egyrészt, sok szakértő úgy gondolja, hogy a modern gépeknek ellenállónak kellene lenniük a viharokkal és a villámokkal szemben. Másrészt a gépnek először köröznie kellett volna a reptér felett, hogy elégesse az üzemanyagot. De nem ez történt.

 hirdetes_300x300  

 

Hétfőn jelent meg az orosz médiában, hogy a gép elülső részében lévő utasok poggyászaik megmentése miatt hátráltatták az evakuáció. Kedden már az borzolta a kedélyeket, hogy két, meg nem nevezett orosz hivatalos személy egy videófelvételen viccelődik a lángoló gépen.  A releváns légügyi hatóságok és a repülőgéptársaság elhatárolódott az illetőktől.

 

 

Az orosz közlekedésügyi minisztérium nem tiltotta ki a égtérből a Szuhoj Superjet 100-as típusokat, szerintük ezt semmi sem indokolja.

 

A BBC szerint légiforgalmi szakértők ellentmondásokra hívja fel a figyelmet a pilóták döntéseit illetően. Szerintük a gépnek ellen kellett volna állnia a villámcsapásnak, a kommunikációnak nem szabadott volna kisülnie.

 

A gép viszonylag, a Murmanszkba tartó járatnak nem volt megterhelő a menetrendje, és áprilisban esett át a legutóbbi rutin ellenőrzésen. A Kommerszant napilap a nyomozócsoporthoz közel álló forrásokra hivatkozva azt írja, hogy egyre valószínűbbnek tűnik a pilótahiba.

 

Az ezzel egyetértő szerint erre utal az is, hogy a pilóták döntöttek úgy, hogy belerepülnek egy viharrendszerbe. Túl gyorsan szálltak le, és mivel nem ürítették ki a gép tankját, a normál leszállási sebesség mellett a gépet saját súlya dobálta a kifutón. A földet érésnél megsérülhetett a gép alváza, törmelék juthatott a hajtóművekbe, ez okozhatta a tüzet.

 

Az Aeroflot légitársaságnak 50 Superjet 100-as utasszállítóval rendelkezik, és további 100-at rendelt meg. Ez a típus először 2011-ben jelent meg a légiforgalomban. Az illetékes nemzetközi hivatalok a géptípust csak „átlagos” biztonsági kategóriába sorolta be, míg az Airbus és a Boeing gépeit a „magas” biztonsági kategóriába. Ez a rangsor azonban nem feltétlenül állja meg a helyét. Az elmúlt hónapokban bizonyítást nyert, hogy a Boeing 737-es MAX szériájának gépeiben gyártási hiba van, ami két alkalommal okozott túlélő nélküli légikatasztrófát.

 

Orosz repülőgép szerencsétlenség: A légikísérőnek kellett kidobnia az utasokat a lángoló gépből

 

Körkép.sk, BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!