Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Törökország nemzeti választási bizottsága megszüntette a március 31-i isztambuli helyhatósági választások eredményét, amivel eleget tett Recep Tayyip Erdogan török államfő, és kormánypártja, az AKP elvárásainak.

 

A március végi voksoláson az AKP ugyanis alulmaradt a Republikánus Néppárttal szemben, ám az eredmény nagyon szoros volt. az AKP a választási eredmény eltörlését követelte, arra hivatkozva, hogy a választásokba gülenisták (egy Amerikában emigrációban élő ellenzéki politikai vezető hívei) avatkoztak be.

 

Az új választásokra június 23-án kerül majd sor, de Isztambulban tüntetéseket szerveznek az választási bizottság döntése ellen.

 hirdetes_300x300  

 

Ukrán veszteségek

 

Az ukrán-orosz gazdasági kapcsolatok romlása 13-szor jobban fáj Ukrajnának, mint Oroszországnak – jelentette be az Ukrán Munkáltatók Szövetégének gazdaságpolitikai igazgatója. Míg a két ország közti konfliktusból eredő gazdasági eltávolodás az ukrán bruttó hazai össztermék 10 százalékába került, addig Oroszország GDP-je mindössze 0,77 százalékkal csökkent emiatt.

 

Mindemellett Oroszország továbbra is Ukrajna legfontosabb kereskedelmi partnere. Viktor Suslov volt gazdasági miniszter a NewsOne-nak nyilatkozva azt ondta, hogy, ha a két ország kereskedelmi kapcsolatai összeomlanának, akkor egész Ukrajna összeomlana. Hozzátette, hogy a katonai együttműködés megszűnése is Oroszországnak kedvezett, a felszabaduló forrásokat új iparágak fejlesztésére fordíthatta.

 

Az ukrán parlament elfogadta a sokat vitatott nyelvtörvényt

 

Hűvösödő amerikai-európai kapcsolatok

 

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter keddi németországi látogatása váratlanul elmaradt. A hivatalos közlések nem tartalmaztak konkrétumot, miért hiúsul meg a Pompeo és Angela Merkel német kancellár illetve Heiko Maas német külügyminiszter közti berlini tárgyalás. Az azonban tény, hogy a bejelentésre azután került sor, hogy az USA jelezte, megszünteti az iráni olajvásárlás tiltására vonatkozó kivételeket.

 

Szerdán Irán bejelentette, hogy az iráni atomalku bizonyos kötelezettségeit nem kívánja teljesíteni a jövőben. Az iráni atomalku kapcsolta be újra a közép-keleti országot a világkereskedelem véráramába, cserébe kötelezte magát, hogy leállítja atomprogramját. Később az USA kilépett az alkuból, mert úgy vélte, hogy Irán nem tesz eleget ígéreteinek. Az olcsó iráni olaj kedvezményezettjei azonban – elsősorban Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország és Oroszország –  nagy erőfeszítéseket tettek az atomalku megőrzése érdekében. Az USA ezért az Iránnal való olajkereskedelem tiltására kivételeket tett lehetővé, amelyeket azonban most megszüntet.

 

Lavrov: Egy katonai beavatkozás Venezuelában csak pusztítást hozna

 

Választási harc a Panama-szorosért

 

A hétvégén Panamában elnökváaslztásokat tartottak, ahol a balközép Demokratikus Forradalmi Párt jelöltje, Laurentino Cortizo kerülhet ki győztesen. A hivatalos végeredményt csütörtökön jelentik be. A győztes Cortizo és a második helyezett Romulo Roux közötti különbség kevesebb, mint 40 ezer szavazat. Cortizo győzelme jó hír az USA-nak, mivel ő jó a kapcsolatok fenntartására törekedne az Egyesült Államokkal egy olyan időszakban, amikor Kína igyekszik megerősíteni pozícióját Közép-Amerikában, hoyg hozzáférést kapjon a Csendes- és Atlanti-óceánt összekötő tengeri útvonalakhoz.

 

Cortizo ígéretet tett, hogy átértékeli és felülvizsgálja a panamai kínai befektetéseket, és jelezte Washingtonnak, hogy az USA-nak nagyobb figyelmet kell fordítania Közép-Amerikára, ha nem akarja, hogy a Kínához hasonló országok vessék meg ott a lábukat.

 

Amerikai kereskedelmi csapás Kínára

 

Már épp úgy tűnt, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok mérséklődni fognak, mikor Donald Trump amerikai elnök a twitteren jelentette be, hogy növeli az kínai árukra kivetett ipomrtvámokat.

 

Korábban Washington a kínai áruk 200 milliárd dolláros csomagjára vetett ki 10 százalékos importvámot, ezt most 25 százalékra emelhetik, ráadásul pedig további 325 milliárd dolláros kínai árucsomagot sújtanak „hamarosan” 25 százalékos importvámmal.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!