Nyitókép: Ajpek Orsi/Index

 

Szerda este a Körképen is beszámoltunk arról, hogy két hajó ütközött össze a Dunán Budapesten, a Parlamentnél. Az elsüllyedt hajón 35-en tartózkodtak. Eddig 14 embert emeltek ki a vízből, közülük hét ember életét nem sikerült megmenteni. 21 embert továbbra is keresnek. A Duna teljes magyarországi szakaszán zajlik a mentés.

 

A hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú magyar személyzet tartózkodott. Volt olyan áldozat, akit több kilométerre a baleset helyszínétől, az M0-s déli hídjánál találtak meg.

 

 hirdetes_300x300  

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője közölte, a baleset hét sérültjét stabil állapotban vitték kórházba – tudomása szerint a Honvédkórházba, a Szent Imre kórházba és a Merényi Gusztáv kórházba –, annak köszönhetően, hogy hamar partra kerültek. A sérültek átfagytak a hideg vízben, de nagyobb traumás sérülést nem találtak rajtuk – tette hozzá.

 

A hatóságok a Duna teljes magyarországi szakaszára elrendelték a kutatást, műszerekkel és búvárokkal keresik az eltűnteket. A mentésbe a rendőrök és a tűzoltók mellett katonák is bekapcsolódtak.

 

Arról egyelőre nincs információ, hogy az áldozatok, az eltűntek vagy a kimentettek között vannak-e a személyzet magyar tagjai.

 

Rendőrök helyszínelnek a Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közti szakaszán. Ez a hajó volt a szerda esti baleset másik résztvevője. FORRÁS: MTI/LAKATOS PÉTER

 

Maga alá gyűrte a kisebb hajót

 

A Hableány elnevezésű turistahajó a jelek szerint egy nagyméretű luxushajóval ütközött a szakadó esőben, amely maga alá gyűrte a kisebb hajót. A turistahajó gyorsan, mintegy 7 másodperc alatt elsüllyedt. Roncsát a Margit híd pilléréhez közel, a Duna mélyén találták meg.

 

A mentést továbbra is nehezíti az időjárás, a víz alacsony hőmérséklete, illetve az, hogy a Duna árad és a folyónak erős a sodrása.

 

Elhúzódó folyamat lesz a keresés

 

Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta, a keresés elhúzódó folyamat lesz.

 

Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal megköszönte a mentésben részt vevők munkáját. Az áldozatok azonosítását a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének munkatársai segítik.

 

Breaking: Felborult és elsüllyedt egy hajó Budapesten a Dunán a Parlamentnél – Képek, videók

 

Erőteljesen árad a Duna a fővárosban

 

A Hableány tulajdonosa, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője, Tóth Mihály azt mondta, rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset. Közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak.

 

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy erőteljesen árad a Duna a fővárosban, a budapesti szakaszon is folyamatosan nő a vízszint. Jelenleg 5 méter körüli a vízállás, a Duna 10-15 fokos lehetett, amikor a baleset történt.

 

A dél-koreai elnök kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el 

 

A külügyminiszterrel az élén kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el csütörtökön a dél-koreai elnök az ország turistáit ért magyarországi vízi balesettel kapcsolatban.

 

A dél-koreai követség munkatársai a rendőrség egyik képviselőjével egyeztetnek. FORRÁS: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

 

Mun Dzse In egyben utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyen meg minden lehetséges intézkedést azoknak a dél-koreai turistáknak a megsegítésére, akik hajóbalesetet szenvedtek Budapesten.

 

MTI/M1

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!