Külügyek

Nő a feszültség a Közel-Keleten: Irán lelőtt egy amerikai drónt, az USA katonákat vezényel a térségbe

A drón lelövését több, amerikai vonatkozású célpontok elleni rakétatámadás előzte meg

Nyitókép forrása: thedrive.com

Frissítve: 06.21, 08.56

 

Eszkalálódik a helyzet a Perzsa-öbölben, miután Irán lelőtt egy amerikai drónt. Teherán állítása szerint a drón megsértette az iráni légteret, Hormozgan tartomány felett. Az amerikai álláspont szerint nem történt légtérsértés, a gép csak a Hormuzi-szoros felett, nemzetközi légtérben volt a támadáskor.

 

A Geopolitical Futures beszámolója szerint a lelőtt drón egy nagytípusú és rendkívül drága, pilóta nélküli felderítő repülőgép volt. Az RQ4A Global Hawk 24 órán át képes megfigyelést végezni a levegőből, és műholdas adatátvitele miatt a világ bármely pontján bevethető.

Hirdetés(x)

 

A gép lelövésére néhány órával azután került sor, hogy az Irán által támogatott húszi lázadók Jemen területéről kilőttek egy rakétát, amely egy szaudi sótalanító üzemet talált el. Az ilyen üzemek segítségével alakítják át a tengervizet ivóvízzé, Szaúd-Arábiában mintegy 30 ilyen vízgyár működik.

 

A drón lelövése előtt egy nappal egy másik incidens is történt: egy – valószínűleg szintén húszi lázadók által kilőtt – rakéta eltalálta az amerikai olajipari óriás, az ExxonMobil dél-iraki telepét. Három ember megsérült, két tucat személyt evakuáltak. Néhány nappal ezelőtt feltehetően iráni hátterű elkövetők támadást hajtottak végre több olajszállító tanker ellen az Ománi-öbölben. A feszültség nő, és egyik fél sem nagyon hajlik a diplomatikus megoldásokra. Az USA  a múlt hónapban már evakuálta bagdadi nagykövetségéről az összes nélkülözhető embert.

 

Az iráni tisztviselők a drón lelövésével kapcsolatban úgy nyilatkoztak, hogy országuk légtere „vörös vonalnak” számít. Az Egyesült Államok már kedden jelezte, hogy nemzetközi konszenzust akar Iránnal szemben elérni, mielőtt erőt alkalmazna a „kereskedelmi hajózás biztonsága” védelmében.

 

„Ha az irániak amerikai állampolgárokra, amerikai vagyonra vagy amerikai katonákra támadnak, fenntartjuk a jogot, hogy katonai akcióval válaszoljunk”

 

fogalmazott kedden Paul Selva, az amerikai légierő tábornoka, a vezérkar tagja. Egy nappal korábban Washington bejelentette, hogy újabb 1000 katonát vezényel a Közel-Keletre egy Patriot zászlóaljjal és meg nem nevezett légieszközökkel együtt.

 

Az pedig már csak olaj a tűzre, hogy Irán dúsított uránkészletének nagysága a jövő héten túllépi az 2015-ös iráni atomalkuként meghatározott szintet. A paktumot az USA rúgta fel, az európai vezető hatalmak, Oroszország és Kína – az olcsóbb iráni olaj kedvezményezettjei – igyekeztek életben tartani a megállapodást, nem sok sikerrel. Annyit értek el, hogy az USA néhány országnak “engedélyezte” az Iránnal való kereskedelmet, bizonyos korlátok között. Amennyiben megszegik a szabályokat, az USA szankcionálja őket.

 

Nem ez volt az első eset, hogy Irán kilőtt egy amerikai drónt. 2011-ben egyet, 2012-ben további két pilóta nélküli repülőgépet sikerült lelőnie.

 

Csütörtökről péntekre virradó éjjel az USA válaszcsapásra készült, de Donald Trump az utolsó pillanatban lefújta az akciót.

 

Trump az utolsó pillanatban leállította az Irán elleni éjjeli támadást

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket