Nyitókép forrása: dw.com

 

A világ legnagyobb barnaszén-termelő országa, Németország hamarosan felszámolja a lignitre épülő áramelőállítást. A folyamat nem holnap fejeződik be: a tervek szerint a német áramtermelés 2038-ra szabadul meg teljesen a barnaszéntől.

 

A központi szövetségi kormány egyetértett a szövetségi államokkal, hogy az intézkedés miatt kárt szenvedő cégeket, államokat és alkalmazottakat kárpótolni kell, és erre a célra 44 milliárd eurót különített el. Ebből a hírek szerint 2,6 milliárd jut a az ország nyugati felében lévő cégeknek, 1,75 milliárd a keleti vállalatok kárait enyhíti majd.

 

A német szövetségi kormány ezen felül 14 milliárd euró kompenzációban részesíti Brandenburg, Észak-Rajna-Vesztfália, Szászország és Szász-Anhalt tartományokat.

 hirdetes_300x300  

 

A fennmaradó 26 milliárd euró az úgynevezett barnaszén-régiókhoz kerül.

 

Németország barnaszéntermelése volt sokáig a német gazdaság legnagyobb hajtóereje, nem mellesleg, épp a barnaszén-lelőhelyek okozták a történelem során a legtöbb vitát Németország és Franciaország között. Az 1950-es években a barnaszénbányák 600 ezer embernek adtak munkát és 150 millió tonnás termelési volumen volt az átlag.

 

Néhány éve ez a szám 2,5 millióra csökkent, és a széntermelés gyakorlatilag 2018 decemberében véget is ért Németországban, az utolsó bányát 2018. december 2-én zárták be. A kormányzat most már a földgázból való áramtermelésre helyezi át a hangsúlyt. További részletek alábbi cikkünkben:

 

Egy korszak vége: Bezárták az utolsó feketeszénbányát is Németországban

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!