Nyitókép: pestisracok.hu/archív

 

Továbbra is mindent megteszünk azért, hogy a magyar emberek egészségét és életét megvédjük, a határon kívül rekedt magyarokat hazahozzuk és a magyar gazdaságot mielőbb újraindítsuk – mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteki online sajtótájékoztatóján.

 

A tárcavezető beszámolt az európai uniós külügyminiszterek tanácskozásáról, amelyet videokonferencia keretében tartottak.

 

Közölte: a koronavírus-járványra adandó válaszok miatt hívta össze az ülést az uniós külügyi főképviselő, és az ebből a helyzetből fakadó teendőket, intézkedéseket vitatták meg.

 hirdetes_810x300  

 

Szijjártó Péter elmondta: ismételten világossá vált, hogy minden tagállam nemzeti alapú döntéseket hoz, mindenki a saját nemzeti sajátosságai, jogrendje, érdekei alapján hozza meg azokat döntéseket, amelyeknek célja a védekezés sikeressége, és e nemzeti döntések az éppen aktuális egészségügyi és gazdasági helyzetnek felelnek meg. A nemzeti megoldások általában és alapvetően működnek, viszont a brüsszeli koordináció jelentősége minimálisra csökkent, és inkább kommunikációs elemként hangzott el most is, hogy fontos az egység, „európai csapat vagyunk” – vélte.

 

Magyarországon 623 főre nőtt a fertőzöttek száma és elhunyt 5 idős beteg

 

A külügyminiszter kifejtette: az elsőszámú feladat minden országnak megvédeni a saját polgárai egészségét és életét. „Így teszünk mi is”, az egészségügyi védekezés sikere érdekében folyamatosan érkeznek Magyarországra védőeszközök. Mindenki ugyanabból az irányból, forrásból szerzi be az eszközöket, alapvetően Kínából – mutatott rá.

 

Emlékeztetett: szombaton is hat repülőgép hoz több mint négymillió maszkot és többszázezer védőruhát Magyarországra, és további gépeket is várnak.

 

Kitért rá: a tanácskozáson szó volt az uniós polgárok hazahozataláról is. Magyarország történetének legnagyobb hazatérési akcióját bonyolítják le, több mint hatezer magyarnak segítettek eddig hazajönni – közölte.

 

Egymillió felett a fertőzöttek száma, New York napokon belül kifogy a lélegeztetőgépekből (nemzetközi körkép)

 

Elmondta: ezeket az akciókat vagy maguk hajtották végre, vagy más országokkal együttműködve, és „a brüsszeli koordináció rendkívül megkésett”.

 

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy téma volt a gazdaságok újraindítása is. Bár legitimek azok a határvédelmi intézkedések, amelyek az emberek egészségének megőrzését, a járvány terjedési sebességének csökkentését célozzák, az áruforgalom folyamatosságát biztosítani kell az emberek ellátása miatt – magyarázta.

 

Kiemelte: az egyeztetésen felvetette, hogy vannak, akik az elmúlt napokban Magyarországot támadták. Miközben Európa-szerte naponta ezrek halnak meg, még mindig vannak olyanok, akiknek a legfontosabb feladata aggódni a magyar jogállamiságért, pedig mindenki európai egységről beszélt a tanácskozáson – mondta. Hozzátette: az elmúlt napokban „ismét elképesztő hazugságokat terjesztettek rólunk politikai vezetők az európai uniós tagországokból”.

 

Donald Tusk továbbra is a Fidesz kizárását sürgeti, szlovák szövetségesei is akadtak

 

Közölte: néhány európai uniós tagállam politikai vezetője álhíreket, hazugságokat terjesztett az elmúlt napokban Magyarországról, azt mondták, hogy nem ülésezik a parlament, miközben a jövő héten maga is felszólal a plenáris ülésen. Azt is mondták, hogy „diktatúraépítésre kapunk lehetőséget”, holott a védekezéssel összefüggő döntések meghozatalára kapott a kormány felhatalmazást – mutatott rá.

 

A külügyminiszter megjegyezte: arra kérte európai kollégáit, hogy először olvassák el a törvényt és utána beszéljenek róla.
Hangsúlyozta: arra is kérte európai kollégáit, hogy „ne legyünk képmutatóak és ne beszéljünk úgy európai egységről”, hogy néhányan az EU-n belül járulnak hozzá az álhírek folyamatos terjesztéséhez.

 

Szijjártó Péter azt is közölte: a későbbiekben tíz olyan magyar vállalat vezetőivel találkozik, amelyek a magyar exportban jelentős szerepet töltenek be.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!