Artúr, Vince
  • HUF: 356.83
  • USD: 1.22
  • 4 °C
  • 11 °C
Külügyek

Amerikai tüntetéshullám: Kijárási tilalom a városokban, tömeges letartóztatások és teljes anarchia az utcákon

Folytatódnak az erőszakos megmozdulások Amerika-szerte. Egyre több városban eszkalálódik a helyzet

Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Az Egyesült Államokban a koronavírusnál is gyorsabban terjedt szét az afroamerikai George Floyd meggyilkolása miatt kialakult tüntetéshullám. Újabb városokon hatalmasodott el a káosz, és békés megmozdulásokra alig van példa: minden városban akad egy csoport, amely gyújtogatássá és fosztogatássá eszkalálja a rendőri erőszak elleni demonstrációkat.

 

Atlantában, Los Angelesben és Philadelphiában nyolc órás kijárási tilalmat rendeltek el, csakúgy mint a megmozdulások epicentrumában, Minneapolisban, ahol a tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban legalább 13 rohamrendőr sérült meg. A rendőrök babzsák-lövedéket használnak a tüntetők ellen – ezek elvileg nem halálosak, de ha túl közelről találnak velük valakit, akár halálhoz vezető sérülést is okozhatnak.

 

A floridai Tallahassee-ben egy férfi egy kisfurgonnal hajtott a tüntetők közé. Később letartóztatták, a tiltakozók csak könnyebb sérüléseket szenvedtek. A jelenet New Yorkban megismétlődött, ahol egy rendőrautó kis sebességgel tört utat magának a tömegben, miután a tüntetők egy másik járőrkocsit kezdtek el dobálni.

 

 

Joe Biden amerikai demokrata elnökjelölt-aspiráns „teljesen amerikai válasznak” minősítette az országos tömegtüntetéseket, de az azokkal párosuló erőszakot már elítélte. Donald Trump, újraválasztásra készülő republikánus, jelenlegi elnök azonban a katonaság bevetését helyezte kilátásba.

 

Egyúttal a megbékélésre szólított fel. Mint mondta, George Floyd halála szörnyű és igazságtalan tragédia, de épp az elhunyt férfi emlékét gyalázzák meg azok, akik őrá hivatkozva gyújtogatnak és fosztogatnak.

 

Lángoló rendőrautó Brooklynban (New York). Fotó forrása: cnbc.com

 

Los Angelesben kijárási tilalmat rendelt el Eric Garcetti polgármester. A városban több mint 500 embert tartóztattak le. Denverben és Portlandban is kijárási tilalmat rendeltek el. Mindegyik városban súlyos károkat okoztak az erőszakos tüntetők. New Yorkban 200 embert vettek őrizetbe fosztogatás és garázdaság okán, nem beszélve a gyújtópalackokat és Molotov-koktélokat hajigáló demonstrálókról.

 

Washingtonban a rohamrendőrök masszív négy soros élő barikáddal védik a Fehér Házat, mert a tüntetők száma egyre nő. Austinban, Dallasban és Houstanban 1500 lovasrendőrt vezényeltek az utcákra.

 

Hatósági élőfal Seattleben szombaton. Fotó forrása: cnbc.com

 

William Barr, az Egyesült Államok legfőbb ügyésze szerint a Floyd halála miatt békésen tüntető tömeget „eltérítették” a „szélsőbaloldali elemek és anarchista csoportok”, akik „antifa-taktikát alkalmazva szítanak erőszakot az utcákon”.

 

Jacob Frey minneapolisi polgármester korábban azt nyilatkozta, hogy az erőszakért felelős személyek nem a városból származnak (ez némileg alibista megnyilatkozás volt, Frey ugyanis szélsőbalos politikus). A legfőbb ügyész ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy zavargások és fosztogatások szítása céljából átlépni az államhatárokat szövetségi bűnténynek minősül.

 

Az amerikai Nemzeti Gárda katonái próbálják betartatni a kijárási tilalmat Minneapolisban. Fotó forrása: cnbc.com

 

A képen épp Los Angeles-i rendőrség egyik járőrkocsija lángol, oldalára az “All Cops Are Bastards” kifejezés betűszavait fújták fekete festékkel: ACAB, azaz, “minden zsaru rohadék”.

 

A tüntetések hátteréről és az előzményekről bővebben alábbi cikkünkben olvashat:

 

Egész Amerikában szétterjedtek a minnesotai lángok: rendőrök és tüntetők csaptak össze több nagyvárosban

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Bíró Mihály
2020. jún. 01. 14:40

Mert a politika soha nem arról szól, amiről kellene, hanem mindíg az anyagi èrdekek a döntőek! A pénzem erek számâra, már az katasztrófát jelent, ha nem növekszik egy napig a vagyonuk! Másoknak meg nincs is olyan!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket