Nyitókép forrása: Szabadka, 2020. június 22. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke sajtótájékoztatót tart a Szabadkán a párt székházában 2020. június 21-én, a szerbiai parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választás napján. A VMSZ-nek az előzetes választási eredmények alapján a parlamentben várhatóan 9 mandátuma lesz. Pásztor István mögött Pásztor Bálint (b5), a VMSZ alelnöke és listavezetője, Fremond Árpád (b) alelnök, Kovács Elvira (j7) alelnök és Juhász Bálint (j8), a Prosperitáti Alapítvány ügyvezetője. MTI/Molnár Edvárd

 

Történelmi sikert ért a Vajdasági Magyar Szövetség a vasárnapi szerbiai parlamenti választáson, de a tartományi és önkormányzati voksoláson is a korábbinál jobb eredményt könyvelhetett el. Az eddig négy helyett kilenc képviselőjét juttatta be a szerb törvényhozásba.

 

A szerbiai választásokat szintén nagy fölénnyel Aleksandar Vucic államfő pártja, a Szerb Haladó Párt (SNS) nyerte meg. A 3,3 millió urnához járuló választóból 2 millióan Vucic pártjára adta le szavazatát. A rendkívüli siker beszámolók szerint még az SNS-t is meglepték.

 

A vártnál nagyobb támogatottságot kapott a Vajdasági Mayar Szövetség is, nem csak a parlamenti, de a vajdasági tartományi és az önkormányzati választáson is. Az M1-nek nyilatkozó Ördögh Tibor Balkán-szakértő szerint a VMSZ eredménye mögött az állhat, hogy

 hirdetes_300x300  

 

gazdasági programjával még a bizonytalan magyar szavazókat is sikerült meggyőznie.

 

Elmondása szerint azok a pártok szerepeltek jól, akik jól mozgósítottak. Kiemelte, hogy

 

a VMSZ úgy tudott történelmi sikert elérni, hogy a Vajdaságban is fogy a magyarság.

 

Hozzátette, hogy utoljára a 2008-as választáson értek el a mostanihoz hasonló jó eredményt.

 

A két választásban pedig az a közös, hogy egyetlen magyar párt indult.

 

Győztesek és vesztesek szerb oldalon

 

A szerb politikai csoportok közül a legnagyobb győzelmet a nulláról induló, monarchista Szerb Királyság Megújhodási Mozgalom szerezte, amely kis szerencsével elérheti a 3 százalékos bejutási küszöböt.

 

Szintén nagyot szakított Aleksandar Sapic olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó, ő Győzelem Szerbiának nevű listájával 12 képviselőt juttatott be a szerb parlamentbe.

 

A legnagyobb bukást a jobboldali radikálisok szenvedték el, ők kiestek a parlamentből.

 

További részletek: 

 

Szerbiai választások, VMSZ: Megfordítottuk a történelem kerekét, 27 éve nem látott eredmények születtek

 

Körkép.sk, Hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.