Nyitókép forrása: tonline.sk

 

Három évvel a vietnami emberrablási ügy óta ismét egy másik állam kétes szándékú kormánya élt vissza (?) Szlovákia bizalmával, amely megint egy németországi ügy kapcsán keveredett botrányba.

 

A szentpétervári szlovák konzulátus a múlt nyáron vízumot biztosított egy orosz férfinek, aki részt vett egy grúz állampolgár meggyilkolásában Berlinben.

 

A szlovák konzulátus ráadásul úgy adott ki számára egy évre érvényes vízumot, hogy az orosz személyes adatai az utolsó betűig hamisak voltak. Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter most Szentpétervárra küld egy vizsgálóbizottságot, amelynek az lesz a dolga, hogy kiderítse, a szlovák diplomaták hibáztak-e, és ha igen, mekkorát hibáztak a vízum kiállításánál. És persze azt is megvizsgálják, hogy nem működtek-e együtt szándékosan az oroszokkal.

 hirdetes_300x300  

 

Az illető orosz férfi a berlini ügyészség szerint részt vett a grúz és csecsen származású Zelimchan Hangosvili meggyilkolásában, aki egykor viszonylag eredményesen harcolt az oroszok ellen a Kaukázusban. Vlagyimir Putyin elnök 2012-ben „vérszomjas terroristának” kiáltotta ki. Merénylői közvetlen közelről kétszer fejbe lőtték.

 

A Bellingcat nemzetközi nyomozócsoport Hangosvili tavaly augusztusi meggyilkolását az orosz FSZB titkosszolgálat számlájára írja.

 

Előzmények és háttér

 

Zelimchan Hangosvili az oroszok ellen harcoló csapatokat vezette a második csecsen háború idején 1999 és 2000 között. A háború után visszaköltözött Grúziába, ahol a belügyminisztérium terrorizmusellenes egysége közvetítőként alkalmazta. Az orosz FSZB terroristának tekintette. A The Guardian azt írta róla, hogy az utóbbi években grúziai központjából ellátmány küldött Csecsenföldre és részt vett a sebesült csecsen harcosok evakuálásában is. Nem tartották radikális iszlamistának, elítélte a Szíriába vagy Afganisztánba utazó, harcolni vágyó csecseneket, azt tartotta, hogy az egyetlen háború, ami a csecsenekre tartozik, azt Oroszországgal kell megvívni.

 

Hangosvili nem önszántából ment  Németországba. 2009-ben, még Grúziában mérgezéses merényletet kíséreltek meg ellene, 2015-ben, Tbilisziben nyolcszor lőtték meg, miközben autójában ült. Először Ukrajnába menekült, majd onnan Németországba költözött családjával, ahol álneveket használva éltek. Minden pénteken ugyanazon az útvonalon, ugyanabban az időben ment az otthonához közeli mecsetbe.

 

Az egyik feltételezett gyilkosság, egy bizonyos Vadimot a rendőrség a helyszínen elfogta.

 

Az elmúlt években számos csecsen katonai vagy politikai vezető ellen követtek el merényletet, szinte kivétel nélkül az oroszok által támogatott térségbeli vezető, Tamzan Kadyrov személyes ellenségeiről van szó, vagy olyanokról, akik részt vettek a Kadyrov elleni harcokban.

 

A vízumigénylő minden szava hazugság volt

 

A berlini sajtó által Vadim S-ként emlegetett feltételezett elkövető a szentpétervári szlovák konzulátuson Roman Davydov néven szerzett éves vízumot, amelynek köszönhetően az egész EU területén szabadon mozoghatott.

 

A Bellingcat kiderítette, hogy a szibériai orosz által feltüntetett személyes adatok egyike sem volt valódi. A kérelmében azt írta, hogy Pozsonyba szeretne látogatni egy napra, majd másnap már indulna tovább Bécsbe, ezért sürgős lenne számára a vízum kiállítása. A szentpétervári cím, amit megadott, sosem létezett, a név, amelyet feltüntetett, hamis volt. Valójában a fehérorosz-lengyel határon át lépett be a schengeni övezetbe.

 

Ivan Korčok külügyminiszter egyelőre nem hajlandó olyan spekulációkba bocsátkozni, amelyek a szlovák konzulátus alkalmazottainak szándékos mulasztásából indulnak ki. Tény azonban, hogy Szlovákia ismét nemzetközi botrányba keveredett, amely megint csak a Smer kormánya idején történt.

 

Vietnami-ügy: Indul a büntetőeljárás, két rendőr látta, ahogy Thanht betuszkolják a kormánygépbe

 

Vietnami emberrablási ügy: Szlovákia kiutasított egy vietnami diplomatát

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.