Nyitókép forrása: süddeutsche.de

 

Pszichiátriai kezelésre és tizenkét év szabadságvesztésre ítélte szerdán a berlini tartományi bíróság Richard von Weizsäcker néhai német államfő fia, Fritz von Weizsäcker gyilkosát.

 

A köztiszteletben álló orvos gyilkosát akár élethosszig tartó börtönbüntetésre is ítélhették volna, de a bíróság enyhítő körülményként figyelembe vette, hogy rögeszmés személyiségzavarban szenved.

 

Fritz von Weizsäcker a berlini Schlosspark Klinik kórház belgyógyász-gasztroenterológus főorvosa volt. Az 59 éves orvost tavaly novemberben érte a halál egy nyilvános ismeretterjesztő előadása közben, kórházának egyik rendezvénytermében. Támadója a pulpitushoz lépett, és több késszúrással megölte. Az 57 éves férfi a bíróságon kijelentette, hogy nem bánta meg tettét, amelyet nem valamilyen betegség, hanem politikai meggyőződés indíttatott.

 hirdetes_810x300  

 

A gyilkosságot azzal indokolta, hogy az áldozat elhunyt apját, Richard von Weizsäckert a Boehringer nevű vegyipari társaságnál a hatvanas években betöltött vezető tisztsége révén felelősség terheli azért, hogy a cég alapanyagot szállított az Agent Orange elnevezésű gyomirtó szerhez, amelyet az amerikai hadsereg több millió ember halálát okozó fegyverként használt a vietnami háborúban.

 

Richard von Weizsäcker 2015-ben, 94 éves korában hunyt el. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a Német Szövetségi Köztársaság hatodik államfője volt, 1984 és 1994 között töltötte be a tisztséget.

 

Elsősorban a második világháborús német kapituláció 40. évfordulója alkalmából, 1985. május 8-án elmondott beszédéről ismert, amelyben az addigi vezető német politikusok közül a leginkább egyértelműen mondta ki, hogy Németországnak és a németeknek meg kell birkózniuk a náci múlttal. A kollektív felelősség elvét elutasította, de hangsúlyozta, hogy a náci múlt valamennyi németnek „nehéz örökség”.

 

Már sejtik, miért ölhették meg az egykori német elnök fiát

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!