Nyitókép: Reuters

 

A koronavírus második hullámakor megfertőződött Alexander Komarov nem tudja visszatartani a könnyeit, amikor a halálfélelméről beszél. Egyúttal azzal is tisztában van, hogy a nagy egyenlőtlenségekkel küzdő orosz egészségügy miatt örülhet annak, hogy Moszkvában van.

 

„Jobb helyre nem is kerülhettem volna, a személyzet remek“ – mondta a 62 éves Alexander, akinek az arca ki volt pirosodva a vírus okozta tüdőgyulladástól. A moszkvai metró alkalmazottja már egy hete a Sokolniki park kiállítótermében gyógyul, amit egy 550 férőhelyes tábori kórházzá alakították át a COVID-os páciensek számára.

 

 hirdetes_300x300  

A mentők naponta 80 embert hoznak az ideiglenes kórházba. A kórház november elején már csaknem telített volt. A kórházban dolgozó 350 egészségügyi alkalmazott elegendő védőfelszereléssel rendelkezik, mindemellett röntgenjük és laboratóriumuk is van. A pácienseket a csuklójukon lévő QR-kóddal ellátott karkötő alapján látják el.

 

Moszkvában jók a feltételek

 

Azokat a pácienseket, akiknek az állapota romlik, a hagyományos kórházak intenzív osztályaira szállítják. A többieket a felépülésük után hazaengedik. Moszkvában jelenleg öt ideiglenesen kialakított COVID-kórház van, ahol a közepesen nehéz lefolyású betegeket ápolják.

 

„Megpróbálunk szembeszállni a sokkhelyzettel, hogy a klasszikus kórházak ne legyenek telítettek“

 

– mondta a 40 éves Maxim Naumenko, a tábori kórház főorvosa.

 

 „Meg kell birkóznunk azzal, hogy folyamatosan özönlenek az új páciensek“

 

– magyarázta a traumatológus.

 

Oroszország sok európai országhoz hasonlóan az utóbbi hetekben naponta dönti meg a napi esetszámok eddigi rekordjait.

 

Holttestek a folyosón

 

Annak ellenére, hogy Moszkva a járvány fő gócpontja, az ország maradék részére esik az új esetek háromnegyede, holott éppen ezekben az országrészekben van a legrosszabb helyzetben az egészségügy. Az utóbbi napokban néhány régió (elsősorban Szibéria) arról tájékoztatott, hogy a készültségek összeomlanak a betegek nyomása miatt. Október végén nyilvánosságra került egy videó is, amelyen azt látni, hogy a hullaház folyosója tele van holttestekkel.

 

Sokkoló felvételek. Egy szibériai kórházban zsákokban tárolják a koronavírusban elhunyt páciensek holttesteit

 

A helyzet rosszabbodásához az a tény is hozzájárult, hogy az egyes orosz régiókban dolgozó egészségügyi alkalmazottak Moszkvába és Szentpétervárra költöznek, mert ott jobb munkafeltételeket és attraktívabb fizetést kínálnak nekik.

 

Alexander Mitičkin főorvos elmondása szerint az inozemcevovi kórházba 300 alkalmazottat vettek fel egész Oroszországból.

 

„Némelyik alkalmazott a járvány után is itt marad, mivel szükségünk van a legjobb szakemberekre“

 

– magyarázta Mitičkin.

 

Az egyik észak-oroszországi faluban egészségügyi nővérként dolgozó Alexandra elmondása szerint a szolgálata alatt rendszerint mintegy 30 COVID-os páciensről gondoskodik. Anonimitásban maradva elárulta, hogy egy szolgálatra egy szájmaszkra van jogosultsága, és nincs garancia arra, hogy honoráriumot kap azért a rizikóért, aminek kiteszi magát.

 

„Az egyik kolléganőm rögtön az első nap után beadta a felmondását. Azt mondta, hogy ő ilyen pokolban nem fog dolgozni“

 

– magyarázta Alexandra.

 

HNonline.sk/ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!