Nyitókép: TASR/AP

 

A cseh egészségügyi tárca jóváhagyta, hogy egy ampullából öt helyett hat adag vakcinát használjanak fel – jelentette be kedden Andrej Babiš cseh kormányfő, aki szerint a jóváhagyásnak köszönhetően sokkal több embert lehet beoltani a Pfizer/BioNTech konzorcium vakcinájával.

 

„Az egészségügyi minisztérium úgy döntött, hogy a vakcinaadag pontos mértékének betartása mellett engedélyezi, hogy egy ampullából hat pácienst oltsanak be”

 

– mondta Babiš kedden a Nova Televíziónak. Az új rendelkezés december 30-tól lép érvénybe.

 hirdetes_300x300  

 

A kormányfő a Twitteren köszönte meg az egészségügyi tárcának a módosítás gyors jóváhagyását, egyúttal felszólította az Európai Bizottságot, hogy támogassa ezt a lépést, hiszen több ország is hasonlóképpen cselekedett.

 

 

Eddig egy ampullából csak öt embert lehetett beoltani. A cseh kormányfő azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a Pfizer/BioNTech ampulláiban egy adag oltóanyaggal több van, ami feleslegesen került a szemetesbe.

 

Ezt az eljárást több cseh szakembere és epidemiológus is támogatta, beleértve Roman Prymula volt egészségügyi minisztert is. A BioNTech vállalat megerősítette, hogy lehetőség van arra, hogy az egy ampullában található adagot ötről hatra emeljék.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalása nélkül Csehországhoz hasonló lépésre szánta el magát Olaszország, az USA, Svájc, Nagy-Britannia és Izrael.

 

Babiš: Egy ampullából öt helyett hat adag vakcinát akarunk kinyerni

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.