Zsolt
  • HUF: 357.46
  • USD: 1.19
  • 7 °C
  • 20 °C
Külügyek

Szijjártó: Elfogadhatatlan, hogy egy államtitkár befagyott kaukázusi konfliktusokhoz hasonlítsa a felvidéki magyarok helyzetét – videóval

Magyarország lélegeztetőgépekkel segíti a felvidéki magyar kórházakat

Nyitókép: “Gyimesi György magyar képviselő a szlovák parlamentben. Köszönjük a magyarok számára fontos ügyek felvállalását!” – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter

 

“Szeretnénk ezt a kérdést értelmesen, a kölcsönös tisztelet talaján megvitatni. Nem engedve a provokációnak. Nyilvánvalóan, a magyarokat felforgató elemekként, a magyarokat destabilizáló elemekként feltüntetni számunkra elfogadhatatlan. Mint ahogy elfogadhatatlan az is, hogy egy kormányzati tisztségviselő, egy államtitkár befagyott kaukázusi konfliktusokhoz hasonlítsa a felvidéki magyarok helyzetét. Ez elfogadhatatlan, ez egy provokáció”

 

– nyilatkozta ma Szijjártó Péter Komáromban Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár minapi nyilatkozatával kapcsolatban, melyről a Körképen elsőként számoltunk be olvasóinknak.

 

Egyelőre sajnos úgy tűnik, hogy nem sikerül biztosítani a kettős állampolgárság lehetőségét Szlovákiában, de remélhetőleg egyszer erre a kérdésre is megszületik a megoldás – jelentette ki szerdai révkomáromi látogatását követően a külgazdasági és külügyminiszter.

 

Szijjártó Péter leszögezte: Magyarország számára Szlovákia stratégiai partner, a két ország kapcsolatrendszerében pedig nagyon fontos szerepet tölt be a felvidéki magyarság, amelynek képviselőivel ezért a kormány rendszeresen konzultál az őket érintő legfontosabb ügyekről. Mint mondta, a közös sikertörténetek megerősíthetik a felek közötti bizalmi alapot, ami lehetőséget teremt a kényesebb kérdések megvitatására is, mint például a kettős állampolgárság ügye.

 

Rámutatott, egyelőre sajnos úgy tűnik, hogy nem sikerül biztosítani a kettős állampolgárság lehetőségét Szlovákiában, pedig szerinte nem kellene félni ettől az Európa-szerte létező jogintézménytől. Mindenesetre reményét fejezte ki, hogy előbb-utóbb lesz megoldás erre az ügyre is.

 

“Szeretnénk ezt a kérdést értelmesen, a kölcsönös tisztelet talaján állva megvitatni, nem engedve a provokációknak”

 

– hangsúlyozta, elfogadhatatlannak nevezve a magyarokat felforgató, destabilizáló elemekként feltüntető nyilatkozatokat.

 

Klus Ukrajnához hasonló helyzettől fél: Ezért vonják meg a magyaroktól a kettős állampolgárságot Szlovákiában

 

Kiemelte, nem szabad felülni a provokációknak, és leszögezte, semmiképp nem szeretné, ha “visszatérne az a szégyenteljes helyzet, amikor gyakorlatilag nem volt kommunikáció közvetlenül a két ország kormánya között”.

 

Emellett az idei szlovákiai népszámláláson való részvételre, illetve azon magyarságuk feltüntetésére kérte a felvidéki magyarokat.

 

A koronavírus-járvány kapcsán arról számolt be, hogy október óta tárgyal az orosz kormánnyal és a kínai partnerekkel arról, hogy Magyarország keletről is vakcinához juthasson, és ezért több európai országból, például Szlovákiából is megkeresték kormányzati vezetők, hogy segítsen a szükséges összeköttetések megteremtésében az oltóanyag-hiány kezelése érdekében.

 

Szijjártó Péter elmondta, hogy tizenhárom felvidéki kórháznak összesen huszonhét lélegeztetőgépet ad a magyar kormány, tíz Galántára és hat Dunaszerdahelyre kerül.

 

A miniszter Keszegh Bélával, Komárom polgármesterével, a Magyar Közösség Pártjának elnökségi tagjaival, illetve Gyimesi György parlamenti képviselővel egyeztetett. A tájékoztatás szerint beszéltek a térség fejlesztési terveiről, a magyar kormány kész támogatni például a révkomáromi vár felújítását, valamint újabb iskolák fejlesztését.
“Minél erősebbek a szomszédok, annál erősebbek vagyunk mi is” – fogalmazott.

 

 

MTI/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket