Nyitókép: aktuality.sk

 

Sebastian Kurz osztrák kancellár a csütörtöki EU-csúcs kezdete előtt arra figyelmeztetett, hogy ha a koronavírus elleni vakcinákat nem fogják igazságosabban elosztani az EU egyes tagállamai között, az az Európai Unió egységét fogja károsítani.

 

Kurz korábban néhány kormányfőtársával már nehezményezte, hogy nem igazságos a vakcinák elosztása a tagállamok között. Kurz hangsúlyozza, hogy ha semmilyen megoldással sem áll elő az EU, akkor azzal olyan károkat okozhat saját magának, amilyet már „régen nem éltünk meg”.

 

Bár Ausztria nem áll rosszul az oltakozással – a felnőtt népesség 13,4 százaléka kapta meg eddig az oltás első adagját, és például Málta is kimagasló eredménnyel rendelkezik a maga 21,5 százalékával, Bulgária (5,2 százalék) és Lettország (5,4 százalék) bőven le van maradva.

 

 hirdetes_810x300  

Az osztrák ellenzék azzal vádolja Kurzot, hogy ezzel a „kampánnyal” csak el akarja fedni mulasztását, amiért Ausztria nem vett meg annyi vakcinát, mint amire lehetősége lett volna. Itt megjegyezzük, hogy a szlovák kormány-ellenzék ugyanezzel vádolja a hazai egészségügyi minisztériumot. Kurz elmondása szerint nem volt tisztában a vakcinák beszerzését érintő mechanizmusról, a felelősséget pedig annak a koordinátornak a számlájára írta, aki azóta már távozott posztjáról.

 

Bemutatkozott a brüsszeli bürokrácia: tele vagyunk vakcinagyárakkal, mégsincs elég oltás

 

Az APA hírügynökség szerint az EU tagországai eddig mintegy 88 millió adag oltóanyagot kaptak a gyógyszergyártóktól, miközben az EU-n kívülre 77 millió adag vakcinát exportáltak ugyanez alatt az idő alatt. Az exportált vakcinákból 21 millió Nagy-Britanniában kötött ki.

 

Március végéig az EU mintegy 100 millió adag vakcinát vár – 66 milliót a Pfizertől, 10 milliót a Modernától, 30 milliót az AstraZenecától, mely eredetileg 120 milliót ígért.

 

A második negyedévben a gyártók összesen 360 millió adag vakcinát ígértek be az EU-nak, ebből 200 milliót a Pfizer biztosít, 35 milliót a Moderna, 70 milliót az AstraZeneca, 5 5milliót pedig a Johnson & Johnson.

 

Az EU mintegy 450 millió lakosából eddig 62 millióan kapták meg az első oltást, 18,2 millióan mind a kettőt.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.