Nyitókép forrása: facebook.com/Szijjártó Péter

 

Magyarország és a magyar-szlovák együttműködés „nagy barátjaként” köszöntötte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Igor Matovič exkormányfőt, jelenlegi pénzügyminisztert. Szijjártó arról beszélt, hogy a két ország sorsa ezer szálon kötődik egymáshoz, ezért a lakosság immunizálásában kölcsönösen érdekeltek.

 

„A szlovákok és a magyarok ezer meg ezer szálon kötődnek egymáshoz, így nyilvánvalóan nem lehetséges, és senki nem is akarhatná, hogy hermetikusan elzárkózzunk egymástól. (…) Ezért a sikeres szlovák [járvány]védekezés segíti a sikeres magyar védekezést és fordítva”

 

fogalmazott a magyar külügyminiszter.

 

Szijjártó szerint Magyarország és Szlovákia között a [járvány]védelmi együttműködés eddig példaértékű volt, a két ország segítette egymás állampolgárainak hazahozatalát, magyar orvosok részt vettek a szlovákiai országos tesztelésben, és kölcsönösen segítették az ingázókat is. Ennek az együttműködésnek egyik „motorja Igor Matovič volt”.

 hirdetes_300x300  

 

„Jobban és többet oltunk, mint mások, ennek az az oka, hogy több oltóanyagunk van. (..) És azért van több oltóanyagunk, mert mi keletről is vásárolunk vakcinákat”

 

emelte ki.

 

Szlovákia arra kérte fel Magyarországot, hogy a magyar hatóságok vizsgáltassák be a keletről érkező oltóanyagokat. Szijjártó jelezte, ennek a kérésnek Magyarország szívesen és készséggel eleget tesz.

 

„Ha ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több szlovák ember legyen beoltva, hogy a szlovák emberek életét megmentsék, és hogy a szlovák sikeres védekezés segítse a sikeres magyar védekezést, akkor ennek a kérésnek mi készséggel eleget teszünk”

 

mondta a szlovák kérés kapcsán Szijjártó.

 

Igor Matovič köszönetet mondott Szijjártónak a magyar segítségért. Méltatta Magyarország gyors és hatékony vakcinázási programját. Hangsúlyozta, ha csak feleannyi ember oltja be magát Szlovákiában a Szputnyik V vakcinával, már személyes kötelességének tekinti, hogy ezt a lehetőséget biztosítsa.

 

Matovič a két ország járvány-védekezésbeni együttműködése kapcsán kiemelte a Magyarországtól kapott lélegeztetőgépeket (is). Majd elmondta, hogy Magyarország rendelkezik olyan laboratóriummal, amely képes bevizsgálni a vakcinákat, és amellyel Szlovákia nem rendelkezik.

 

„Azért jöttem Magyarországra, mert Magyarország ma európai és világszinten is követendő példa a vakcinázás területén. (…) Jelentősen gyorsabb immunizációt sikerült elérnie, mint más európai országoknak. Tegyük fel a kérdést, hogy mi a legfontosabb számunkra. Nyilván, hogy minél hamarabb visszatérhesssünk a normális életvitelhez”

 

fogalmazott a szlovák pénzügyminiszter, köszönetet mondva Magyarországnak a segítségért.

 

A Körkép.sk kérdésére Szijjártó Péter elmondta, ha a magyar kormány Brüsszelre és a magyar ellenzékre hallgatott volna, akkor sokezerrel többen haltak volna meg, sok tízezer emberrel többen fertőződtek volna meg, és sok tíz- vagy százmillió forinttal több gazdasági kár keletkezett volna.

 

„Mi nem Brüsszelre, és nem a magyar ellenzékre hallgattunk, hanem fogtuk magunkat, és vásároltunk magyar szakemberek által biztonságosnak ítélt vakcinákat keletről is, ezért ma második helyen állunk Európában a lakosságarányos átoltottság tekintetében”

 

mondta.

 

Igor Matovič portálunk kérdésére reagálva megismételte, hogy a magyar kormánynak volt bátorsága más vakcinát is beszerezni, és „ma lényegében európai példaképek”, és ha „továbbra is így halad, akkor jó eséllyel indul a dobogós helyért”.

 

„Én szeretném, ha a szlovákiai magyarok nem éreznék magukat hátrányosan megkülönböztetve amiatt, hogy Szlovákiában élnek, és ezért a magyarországi magyarokhoz képest lassabban vagy korlátozottabban jutnak vakcinához. (…) De ma minden szlovákiai állampolgár nevében kijelenthetem, hogy most mi (szlovákok – a szerk.) érezhetjük magunkat kicsit másodrangúnak (nevet), a lemaradásunk miatt. Ezért kértem segítséget, nem szégyellem, és Magyarország hajlandó segíteni, mert rendelkezik olyan laboratóriummal, amely vizsgálhat vakcinákat. Nekünk sajnos Szlovákiában ilyen laborunk nincs, és már hat hete játszadozunk azzal, hogy kivizsgáljuk a vakcinát egy olyan laborban, amely erre képtelen.

 

Úgy gondolom, hogy nagyon sokan gondolják ma úgy Szlovákiában: hála Istennek, hogy olyan jó szomszédunk van, mint Magyarország, amely a nehéz helyzetben segítségünkre van”. 

 

mondta Matovič, hozzátéve, hogy a két ország együttműködése példaértékű, nem csak Európában, de a V4-es formáción belül is.

 

 

 

Sziijártó Péter és Igor Matovič közös sajtótájékoztatója a vakcinázásról.

Közzétette: Körkép – 2021. április 9., péntek

 

 

 

A Budapestre utazó szlovák küldöttség tagja volt Gyimesi György (OĽaNO) felvidéki magyar parlamenti képviselő is.

 

Gyimesi a SME-nek: Bugár nem csodát tett a magyarokkal, hanem elárulta őket. Kétszer is

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 31 olvasónak tetszik ez a cikk.